Żywienie pacjentów w stanie krytycznym stanie się prostsze?
Autor: Marta Koblańska
Data: 03.09.2019
Źródło: Materiały prasowe
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Baxter wprowadził na rynek europejski nowy produkt do żywienia pozajelitowego dla chorych na raka będących w stanie krytycznym. Pierwszym krajem, w którym dostępny stał się nowy produkt była Kanada. Produkt spełnia zalecenia Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu ESPEN, jak i Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego ASPEN.
Preparat opiera się na oliwie z oliwek i jest opakowany w w trójkomorowym worku. Łączy w sobie składową o wysokiej zawartości białka z małą zawartością glukozy, uzyskując w ten sposób najniższy dostępny obecnie wskaźnik poziomu energii w stosunku do białka. Nowy produkt zawiera: 76 g aminokwasu na litr, zaprojektowanego, aby dostarczać odpowiednią ilość białka w niższej objętości płynu; zaledwie 73 g glukozy na litr, co pomaga zmniejszyć możliwy ładunek glikemiczny i związane z nim ryzyko hiperglikemii; emulsję tłuszczową stworzoną na bazie oliwy z oliwek, która może utrzymywać pracę układu odpornościowego.
- Około 40 proc. pacjentów przyjmowanych do szpitala cierpi z powodu niedożywienia lub jest zagrożonych pogorszeniem stanu odżywienia ze względu na swój stan. W niektórych grupach, np. u osób z rakiem żołądka, trzustki lub przełyku, ten odsetek wynosi nawet 60 proc. Nieprawidłowe odżywianie może mieć znaczący wpływ zarówno na wyniki kliniczne, jak i wpływać negatywnie na wydatki na ochronę zdrowia. Zazwyczaj wiąże się to z wyższą częstością zakażeń, zmniejszoną jakością życia, zwiększeniem śmiertelności i umieralności, a także wydłużeniem czasu pobytu w szpitalu i zwiększeniem kosztów opieki zdrowotnej — stwierdziła Pilar Gargia-Lorda, dyrektor medyczny w dziale żywienia klinicznego, Baxter Europe. - Tymczasem potrzeby żywieniowe pacjentów mogą zmieniać się w trakcie ich choroby oraz w czasie ich powrotu do zdrowia, a także ważne jest zachowanie równowagi między substancjami odżywczymi w każdej terapii żywieniowej. Nie zawsze jest możliwe przyjmowanie odpowiedniej ilości substancji odżywczych drogą doustną lub dojelitową i — w takich sytuacjach — wymagane jest wprowadzenie żywienia dożylnego w celu utrzymania i poprawy stanu odżywienia. — dodała.
Fakt, że 50 proc. pacjentów w stanie krytycznym nie otrzymuje odpowiedniej ilości substancji odżywczych, stanowi wyzwanie. Zarówno ESPEN, jak i Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, ASPEN) zaleca podawanie wysokich ilości białka w tych grupach pacjentów oraz zmniejszenie liczby dostarczanych kalorii. Ci pacjenci często nie mogą również przyjmować wystarczającej ilości płynów. Stan krytyczny wiąże się z gwałtownym rozkładem białek i zanikiem mięśni . W badaniach wykazano, że optymalne żywienie, obejmujące umiarkowaną liczbę kalorii i wysoką zawartość białka, wiąże się ze zmniejszeniem śmiertelności. Przyjmowanie większej ilości białka wiązano również z poprawą pracy nerek.
- Około 40 proc. pacjentów przyjmowanych do szpitala cierpi z powodu niedożywienia lub jest zagrożonych pogorszeniem stanu odżywienia ze względu na swój stan. W niektórych grupach, np. u osób z rakiem żołądka, trzustki lub przełyku, ten odsetek wynosi nawet 60 proc. Nieprawidłowe odżywianie może mieć znaczący wpływ zarówno na wyniki kliniczne, jak i wpływać negatywnie na wydatki na ochronę zdrowia. Zazwyczaj wiąże się to z wyższą częstością zakażeń, zmniejszoną jakością życia, zwiększeniem śmiertelności i umieralności, a także wydłużeniem czasu pobytu w szpitalu i zwiększeniem kosztów opieki zdrowotnej — stwierdziła Pilar Gargia-Lorda, dyrektor medyczny w dziale żywienia klinicznego, Baxter Europe. - Tymczasem potrzeby żywieniowe pacjentów mogą zmieniać się w trakcie ich choroby oraz w czasie ich powrotu do zdrowia, a także ważne jest zachowanie równowagi między substancjami odżywczymi w każdej terapii żywieniowej. Nie zawsze jest możliwe przyjmowanie odpowiedniej ilości substancji odżywczych drogą doustną lub dojelitową i — w takich sytuacjach — wymagane jest wprowadzenie żywienia dożylnego w celu utrzymania i poprawy stanu odżywienia. — dodała.
Fakt, że 50 proc. pacjentów w stanie krytycznym nie otrzymuje odpowiedniej ilości substancji odżywczych, stanowi wyzwanie. Zarówno ESPEN, jak i Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, ASPEN) zaleca podawanie wysokich ilości białka w tych grupach pacjentów oraz zmniejszenie liczby dostarczanych kalorii. Ci pacjenci często nie mogą również przyjmować wystarczającej ilości płynów. Stan krytyczny wiąże się z gwałtownym rozkładem białek i zanikiem mięśni . W badaniach wykazano, że optymalne żywienie, obejmujące umiarkowaną liczbę kalorii i wysoką zawartość białka, wiąże się ze zmniejszeniem śmiertelności. Przyjmowanie większej ilości białka wiązano również z poprawą pracy nerek.