123RF
Alergeny pokarmowe są najczęstszymi wyzwalaczami reakcji alergicznych w dzieciństwie
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 10.10.2022
Źródło: Muller T, Luc A, Adam T, Jarlot-Chevaux S, Dumond P, Schweitzer C, Codreanu-Morel F, Divaret-Chauveau A Relevance of sensitization to legumes in peanut-allergic children Pediatr Allergy Immunol. 2022 Sep;33(9):e13846.doi: 10.1111/pai.13846
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | alergeny pokarmowe |
Jak wykazały badania zespołu francuskich naukowców i klinicystów, dzieci z alergią na orzeszki ziemne zwykle reagują alergicznie na rośliny strączkowe, w tym soję, soczewicę, groch, fasolę, łubin i kozieradkę, a te alergie krzyżowe często prowadzą do reakcji anafilaktycznych.
– Wśród dzieci uczulonych na orzeszki ziemne co najmniej dwie trzecie było uczulonych na inną roślinę strączkową, a alergię na rośliny strączkowe zdiagnozowano u jednej czwartej uczulonych pacjentów – napisała w omówieniu prowadząca badania zespołu dr Amandine Divaret-Chauveau z Centre Hospitalier Universitaire de Nancy w Vandoeuvre-les-Nancy.
Zespól badający te alergie krzyżowe stwierdził, że ludzie na całym świecie jedzą obecnie więcej roślin strączkowych. Bogate w białko, ubogie w tłuszcze nienasycone, z niskimi kosztami produkcji rośliny strączkowe są ważnym składnikiem coraz bardziej wegetariańskiej, zdrowej i zrównoważonej diety.
Tymczasem to alergeny pokarmowe są najczęstszymi wyzwalaczami reakcji alergicznych w dzieciństwie. Wśród dzieci we Francji rośliny strączkowe powodują 14,6 proc. reakcji anafilaktycznych związanych z jedzeniem, a głównym alergenem są orzeszki ziemne.
Dr Divaret-Chauveau i jej współpracownicy ocenili częstość występowania i znaczenie uczulenia na rośliny strączkowe wśród dzieci i młodzieży w wieku od 1 do 17 lat (69,7 proc. stanowili chłopcy) cierpiących na alergię na orzeszki ziemne i zostały przyjęte na uniwersytecki oddział alergologii dziecięcej w czasie około 3 lat, począwszy od początku 2017 roku. U 195 uczestników badania potwierdzono alergię na orzeszki ziemne i udokumentowano, że spożywali lub byli uczuleni na co najmniej jedną roślinę strączkową inną niż orzeszki ziemne.
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące historii spożycia, punktowych testów skórnych, swoistego statusu immunoglobuliny E, wcześniejszych reakcji alergicznych i prowokacji doustnych pokarmów dla każdej rośliny strączkowej. W trakcie analizy stwierdzono że:
– wśród 195 dzieci z alergią na orzeszki ziemne 98,4 proc. miało przynajmniej jedną inną chorobę atopową;
– spośród 195 dzieci z alergią na orzechy ziemne 122 (63,9 proc.) było uczulonych na co najmniej jedną inną roślinę strączkową. Spośród tych 122 dzieci 66,3 proc było uczulonych na kozieradkę, 42,2 proc. na soczewicę, 39,9 proc. na soję i 34,2 proc. na łubin;
– alergia na jedną lub więcej roślin strączkowych została potwierdzona u 27,9 proc. ze 122 uczulonych dzieci, w tym 4,9 proc. miało alergie na wiele roślin strączkowych. Głównymi alergenami były soczewica, łubin i groch;
– spośród 118 dzieci również z alergią pokarmową na inne rośliny strączkowe głównymi alergenami pokarmowymi były jajka (57,6 proc.), mleko krowie (33,0 proc.), orzechy nerkowca (39,0 proc.), pistacje (23,7 proc.) i orzechy laskowe (30,5 proc.);
– 50 proc. reakcji alergicznych na rośliny strączkowe inne niż orzechy ziemne było ciężkich, często objawiających się astmą. Autorzy zauważają, że u większości uczestników choroby współistniejące atopowe, w tym astma, mogły przyczynić się do nasilenia reakcji alergicznych.
– Wysoka częstość uczulenia na rośliny strączkowe zgłoszona w badaniu podkreśla potrzebę zbadania spożycia roślin strączkowych u dzieci z PA (alergią na orzechy ziemne) oraz potrzebę zbadania uczulenia w przypadku braku konsumpcji – konkludują autorzy analizy, stwierdzając, że konieczne są także dalsze badania, które umożliwią porównanie uzyskanych wyników z rezultatami pochodzącymi z innych ośrodków leczenia alergii.
Opracowanie: Marek Meissner
Zespól badający te alergie krzyżowe stwierdził, że ludzie na całym świecie jedzą obecnie więcej roślin strączkowych. Bogate w białko, ubogie w tłuszcze nienasycone, z niskimi kosztami produkcji rośliny strączkowe są ważnym składnikiem coraz bardziej wegetariańskiej, zdrowej i zrównoważonej diety.
Tymczasem to alergeny pokarmowe są najczęstszymi wyzwalaczami reakcji alergicznych w dzieciństwie. Wśród dzieci we Francji rośliny strączkowe powodują 14,6 proc. reakcji anafilaktycznych związanych z jedzeniem, a głównym alergenem są orzeszki ziemne.
Dr Divaret-Chauveau i jej współpracownicy ocenili częstość występowania i znaczenie uczulenia na rośliny strączkowe wśród dzieci i młodzieży w wieku od 1 do 17 lat (69,7 proc. stanowili chłopcy) cierpiących na alergię na orzeszki ziemne i zostały przyjęte na uniwersytecki oddział alergologii dziecięcej w czasie około 3 lat, począwszy od początku 2017 roku. U 195 uczestników badania potwierdzono alergię na orzeszki ziemne i udokumentowano, że spożywali lub byli uczuleni na co najmniej jedną roślinę strączkową inną niż orzeszki ziemne.
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące historii spożycia, punktowych testów skórnych, swoistego statusu immunoglobuliny E, wcześniejszych reakcji alergicznych i prowokacji doustnych pokarmów dla każdej rośliny strączkowej. W trakcie analizy stwierdzono że:
– wśród 195 dzieci z alergią na orzeszki ziemne 98,4 proc. miało przynajmniej jedną inną chorobę atopową;
– spośród 195 dzieci z alergią na orzechy ziemne 122 (63,9 proc.) było uczulonych na co najmniej jedną inną roślinę strączkową. Spośród tych 122 dzieci 66,3 proc było uczulonych na kozieradkę, 42,2 proc. na soczewicę, 39,9 proc. na soję i 34,2 proc. na łubin;
– alergia na jedną lub więcej roślin strączkowych została potwierdzona u 27,9 proc. ze 122 uczulonych dzieci, w tym 4,9 proc. miało alergie na wiele roślin strączkowych. Głównymi alergenami były soczewica, łubin i groch;
– spośród 118 dzieci również z alergią pokarmową na inne rośliny strączkowe głównymi alergenami pokarmowymi były jajka (57,6 proc.), mleko krowie (33,0 proc.), orzechy nerkowca (39,0 proc.), pistacje (23,7 proc.) i orzechy laskowe (30,5 proc.);
– 50 proc. reakcji alergicznych na rośliny strączkowe inne niż orzechy ziemne było ciężkich, często objawiających się astmą. Autorzy zauważają, że u większości uczestników choroby współistniejące atopowe, w tym astma, mogły przyczynić się do nasilenia reakcji alergicznych.
– Wysoka częstość uczulenia na rośliny strączkowe zgłoszona w badaniu podkreśla potrzebę zbadania spożycia roślin strączkowych u dzieci z PA (alergią na orzechy ziemne) oraz potrzebę zbadania uczulenia w przypadku braku konsumpcji – konkludują autorzy analizy, stwierdzając, że konieczne są także dalsze badania, które umożliwią porównanie uzyskanych wyników z rezultatami pochodzącymi z innych ośrodków leczenia alergii.
Opracowanie: Marek Meissner