123RF
Alkohol jest bardziej trujący, niż sądzono
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 28.07.2023
Źródło: Marek Matacz/PAP, Nature Medicine: „Alcohol consumption and risks of more than 200 diseases in Chinese men”
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Naukowcy przyjrzeli się zależnościom między piciem alkoholu i różnymi chorobami. Potwierdzili znane wcześniej związki i odkryli nowe, np. z kataraktami czy niektórymi złamaniami. Badania na ten temat opublikowali w „Nature Medicine”.
O tym, że alkohol stwarza zagrożenie dla zdrowia pojedynczych osób i całych społeczności, wiadomo od dawna. Dotychczasowe badania wskazują m.in. na związki jego konsumpcji z takimi chorobami, jak marskość wątroby, udary czy różne typy raka.
Jednak, jak zwracają uwagę autorzy nowego opracowania opublikowanego w prestiżowym magazynie „Nature Medicine”, brakowało systematycznej analizy wszystkich zdrowotnych skutków, które mogą się pojawić w wyniku nadużywania alkoholu. Podjęli się tego naukowcy z Uniwersytetu Pekińskiego, którzy przeanalizowali dane na temat ponad pół miliona osób z różnych części Chin.
33 proc. badanych mężczyzn deklarowało, że alkohol pija regularnie – co najmniej raz w tygodniu, spożywając go w tym czasie średnio (w przeliczeniu na czysty alkohol) 286 gramów. Wśród obecnie pijących 62 proc. przyznało, że sięga po alkohol codziennie, a 37 proc. od czasu do czasu się upija. W przypadku kobiet tylko 2 proc. deklarowało picie co najmniej raz w tygodniu (przyjmując wówczas średnio 116 g czystego alkoholu).
Informacje objęły stan zdrowia z okresu 12 lat, różne elementy stylu życia, w tym właśnie spożycie alkoholu, a także genetykę ochotników.
Wyniki po pierwsze potwierdziły wpływ alkoholu na ryzyko 28 schorzeń wymienianych przez Światową Organizację Zdrowia.
Po drugie, wskazały na wzrost zagrożenia 33 innymi chorobami, w tym dną moczanową, kataraktami, niektórymi złamaniami czy owrzodzeniami układu pokarmowego.
– W Chinach poziom spożycia alkoholu się zwiększa, co szczególnie dotyczy mężczyzn. To szeroko zakrojone, wieloośrodkowe badanie wskazuje potrzebę zwiększenia kontroli sprzedaży alkoholu – mówi prof. Li Liming, autor badania.
Jednak, jak zwracają uwagę autorzy nowego opracowania opublikowanego w prestiżowym magazynie „Nature Medicine”, brakowało systematycznej analizy wszystkich zdrowotnych skutków, które mogą się pojawić w wyniku nadużywania alkoholu. Podjęli się tego naukowcy z Uniwersytetu Pekińskiego, którzy przeanalizowali dane na temat ponad pół miliona osób z różnych części Chin.
33 proc. badanych mężczyzn deklarowało, że alkohol pija regularnie – co najmniej raz w tygodniu, spożywając go w tym czasie średnio (w przeliczeniu na czysty alkohol) 286 gramów. Wśród obecnie pijących 62 proc. przyznało, że sięga po alkohol codziennie, a 37 proc. od czasu do czasu się upija. W przypadku kobiet tylko 2 proc. deklarowało picie co najmniej raz w tygodniu (przyjmując wówczas średnio 116 g czystego alkoholu).
Informacje objęły stan zdrowia z okresu 12 lat, różne elementy stylu życia, w tym właśnie spożycie alkoholu, a także genetykę ochotników.
Wyniki po pierwsze potwierdziły wpływ alkoholu na ryzyko 28 schorzeń wymienianych przez Światową Organizację Zdrowia.
Po drugie, wskazały na wzrost zagrożenia 33 innymi chorobami, w tym dną moczanową, kataraktami, niektórymi złamaniami czy owrzodzeniami układu pokarmowego.
– W Chinach poziom spożycia alkoholu się zwiększa, co szczególnie dotyczy mężczyzn. To szeroko zakrojone, wieloośrodkowe badanie wskazuje potrzebę zwiększenia kontroli sprzedaży alkoholu – mówi prof. Li Liming, autor badania.