LEKARZ POZ
Choroby układu pokarmowego
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy łuszczyca wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na celiakię?

Udostępnij:
Na łamach czasopisma Dermatology ukazała się analiza, w której autorzy próbują odpowiedzieć na pytanie, czy łuszczyca jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na chorobę trzewną. Jak bowiem wiadomo, istnieje szereg schorzeń, w których to ryzyko jest zwiększone, jak na przykład cukrzyca typu I czy autoimmunologiczne choroby tarczycy. Dane na temat łuszczycy w omawianym aspekcie są niejednoznaczne.
Autorzy uwzględnili w analizie 218 chorych z rozpoznaną łuszczycą oraz 264 osoby, stanowiące grupę kontrolną. U wszystkich chorych przeprowadzono diagnostykę serologiczną w kierunku celiakii. W przypadku dodatniego wyniku badania serologicznego, uzupełniano badania o ocenę endoskopową oraz histologiczną.

Ostatecznie celiakię rozpoznano u 9 osób (4,1%), w grupie kontrolnej zidentyfikowano natomiast tylko jedną taka osobę (0,4%). Następnie u wszystkich pacjentów wdrożono dietę bezglutenową, a po sześciu miesiącach dokonano oceny klinicznej chorych. Analiza wykazała, że u zdecydowanej większości chorych zastosowanie diety bezglutenowej doprowadziło do istotnej poprawy zmian skórnych w przebiegu łuszczycy.
Jak podsumowują autorzy, częstość występowania celiakii w grupie osób chorujących na łuszczycę jest istotnie większa niż w populacji ogólnej.

Zastosowanie diety bezglutenowej doprowadza u tych chorych do istotnej poprawy klinicznej w zakresie choroby skóry.
 
Partner serwisu
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.