123RF
Czy substancja znana jako PLA2G7 pozwoli wydłużyć życie?
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 15.02.2022
Źródło: Marek Matacz/PAP
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | PLA2G7, metabolizm, odporność, dieta, Eric Ravussin, John Kirwan |
W czasie trwającego dwa lata badania ochotnicy ograniczali liczbę przyjmowanych kalorii o 14 proc. W efekcie ich układ odpornościowy zaczął silniej działać, a metabolizm zmienił się tak, że sprzyjał dłuższemu życiu.
„Nie przejadać się” to naprawdę dobra rada – pokazuje najnowszy projekt badawczy, opisany na łamach magazynu „Science”.
– Dwa lata nieznacznego ograniczenia kalorii przeprogramowało komórki tłuszczu, co pomogło w regulacji sposobów, na jakie mitochondria produkują energię. Zmieniła się także odpowiedź organizmu na stany zapalne i potencjalnie wydłużyło życie – mówi autor publikacji z tych badań, dr Eric Ravussin z Pennington Biomedical Research Center (USA).
W opisanym badaniu grupa ochotników przez dwa lata ograniczała liczbę spożywanych kalorii o 14 proc. Jednym z zaobserwowanych skutków był wzrost liczby limfocytów T w organizmie. Jest to – jak tłumaczą naukowcy – jeden z głównych elementów układu odpornościowego, który jednocześnie pomaga wydłużyć życie.
Oprócz poprawy odporności większa liczba limfocytów wiąże się z polepszeniem spalania kwasów tłuszczowych.
Naukowcy przypominają również, że odkładający się w różnych narządach tłuszcz sprzyja otyłości, insulinooporności, cukrzycy i starzeniu się organizmu.
– W czasie starzenia się maleją rozmiary grasicy, która produkuje mniej limfocytów T. W rezultacie ludziom trudniej jest bronić się przed infekcjami i niektórymi nowotworami. Restrykcja kaloryczna pomaga ograniczać zmniejszanie się grasicy, a człowiek wytwarza więcej limfocytów T – mówi współautor badań, dr Eric Ravussin.
Zmniejszenie podaży kalorii zmniejsza też nasilenie związanych z wiekiem szkodliwych stanów zapalnych.
Wcześniejsze badania wskazywały już, że ograniczenie liczby kalorii o 40 proc. u gryzoni wydłuża im życie. Jednak taka dramatyczna zmiana w żywieniu wiązała się z zaburzeniami wzrostu, płodności i odporności.
Badacze dokonali jeszcze jednego odkrycia o ważnych konsekwencjach.
Otóż jednym z mechanizmów korzystnego działania restrykcji kalorycznej okazała się zmniejszona produkcja pewnej substancji, znanej jako PLA2G7. – Jeśli uda się znaleźć sposób na jej wykorzystanie, będzie można opracować terapię wydłużającą życie i czas życia w dobrym zdrowiu – twierdzi jeden z naukowców, dr John Kirwan.
Tytuł pochodzi od redakcji
– Dwa lata nieznacznego ograniczenia kalorii przeprogramowało komórki tłuszczu, co pomogło w regulacji sposobów, na jakie mitochondria produkują energię. Zmieniła się także odpowiedź organizmu na stany zapalne i potencjalnie wydłużyło życie – mówi autor publikacji z tych badań, dr Eric Ravussin z Pennington Biomedical Research Center (USA).
W opisanym badaniu grupa ochotników przez dwa lata ograniczała liczbę spożywanych kalorii o 14 proc. Jednym z zaobserwowanych skutków był wzrost liczby limfocytów T w organizmie. Jest to – jak tłumaczą naukowcy – jeden z głównych elementów układu odpornościowego, który jednocześnie pomaga wydłużyć życie.
Oprócz poprawy odporności większa liczba limfocytów wiąże się z polepszeniem spalania kwasów tłuszczowych.
Naukowcy przypominają również, że odkładający się w różnych narządach tłuszcz sprzyja otyłości, insulinooporności, cukrzycy i starzeniu się organizmu.
– W czasie starzenia się maleją rozmiary grasicy, która produkuje mniej limfocytów T. W rezultacie ludziom trudniej jest bronić się przed infekcjami i niektórymi nowotworami. Restrykcja kaloryczna pomaga ograniczać zmniejszanie się grasicy, a człowiek wytwarza więcej limfocytów T – mówi współautor badań, dr Eric Ravussin.
Zmniejszenie podaży kalorii zmniejsza też nasilenie związanych z wiekiem szkodliwych stanów zapalnych.
Wcześniejsze badania wskazywały już, że ograniczenie liczby kalorii o 40 proc. u gryzoni wydłuża im życie. Jednak taka dramatyczna zmiana w żywieniu wiązała się z zaburzeniami wzrostu, płodności i odporności.
Badacze dokonali jeszcze jednego odkrycia o ważnych konsekwencjach.
Otóż jednym z mechanizmów korzystnego działania restrykcji kalorycznej okazała się zmniejszona produkcja pewnej substancji, znanej jako PLA2G7. – Jeśli uda się znaleźć sposób na jej wykorzystanie, będzie można opracować terapię wydłużającą życie i czas życia w dobrym zdrowiu – twierdzi jeden z naukowców, dr John Kirwan.
Tytuł pochodzi od redakcji