Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Dieta dawcy może zaszkodzić biorcy

Udostępnij:
Substancje pochodzące z diety dawców mogą wywoływać reakcje alergiczne u biorców krwi – informuje pismo „Allergy”.
Przeprowadzane w różnych placówkach medycznych transfuzje krwi są często procedurami ratującymi życie. Pacjenci potrzebują ich po znacznej utracie krwi w wyniku operacji lub ura-zu, a także jako standardowego leczenia niektórych chorób krwi, jak anemia sierpowata.

Transfuzje mogą jednak powodować poważne skutki uboczne, przy czym poprzetoczeniowe reakcje alergiczne (allergic transfusion reaction – ATR) są szczególnie powszechne wśród dzieci. Jak się uważa, ATR są spowodowane alergią typu 1 zależną od immunoglobulin E (IgE). Odpowiedzialne za nie alergeny nie zawsze są znane.

Alergiczne reakcje na transfuzję a alergie pokarmowe
Zespół dr Ryu Yanagisawy ze Szpitala Uniwersyteckiego Shinshu w Japonii zwrócił uwagę na potencjalny związek pomiędzy alergicznymi reakcjami na transfuzję a alergiami pokarmowymi. Ich wcześniejsze badania sugerowały, że pacjenci pediatryczni z alergiami pokarmowymi byli bardziej podatni na ATR.

Od maja 2022 r. do grudnia 2023 r. badacze pobrali próbki krwi od ponad stu pacjentów pediatrycznych, u których zdiagnozowano alergię pokarmową na jaja, pszenicę lub mleko. Pobrali także krew od dwóch zdrowych dawców przed i po znacznym spożyciu tych produktów spożywczych. Wkrótce po pobraniu krwi od każdego pacjenta z alergią naukowcy przeprowadzili testy aktywacji bazofilów (BAT), wystawiając próbkę na działanie odpowiednich surowic. Jak sama nazwa wskazuje, testy te oceniają aktywację bazofilów, szczególnego rodzaju białych krwinek, które są silnie zaangażowane w reakcje alergiczne.

Testy BAT
U pacjentów z alergią na jaja poziomy BAT były znacznie wyższe, gdy krew została poddana działaniu surowicy dawców, którzy spożyli jaja. Co więcej, surowica uzyskana z próbek krwi pobranych cztery godziny po spożyciu jaj skutkowała znacznie wyższymi poziomami BAT niż z pobranych dwie godziny po zjedzeniu. Natomiast wyniki dla mleka i pszenicy były bardziej zróżnicowane, a poziomy BAT wzrosły dopiero po ekspozycji na surowicę jednego z dwóch dawców.

Następnie badacze zdecydowali się przeprowadzić testy BAT z surowicami od szesnastu dodatkowych dawców. Chociaż zaobserwowano pewne różnice między dawcami, próbki krwi uzyskane po spożyciu jaja zazwyczaj aktywowały bazofile w przypadku alergii na jaja z wysokim poziomem IgE swoistych dla białka jaja. Podobnie podwyższony poziom BAT u pacjentów z alergią na mleko i pszenicę był powiązany ze specyficznymi dla alergenu poziomami IgE.

Wskazuje to, że ATR może być wywołana obecnością alergenów we krwi dawcy, wynikającą z jego diety przed oddaniem krwi.

– W przyszłości można będzie z góry przewidzieć, kto najprawdopodobniej cierpi na poprzetoczeniowe reakcje alergiczne. Mając wystarczająco dużo czasu, można by opracować środki zapobiegawcze i przeciwdziałające ATR, co doprowadziłoby do bezpieczniejszych transfuzji krwi – podsumował dr Yanagisawa.

Więcej informacji w artykule źródłowym: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.16013.
 
Partner serwisu
123RF
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.