Dieta wegetariańska przyczynia się do wzrostu ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 01.06.2015
Źródło: Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians? American Journal of Preventive Medicine, 05/21/2015 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.amepre.2015.02.009
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Niedobór niektórych witamin może wzmagać procesy prowadzące do rozwoju miażdżycy.
American Journal of Preventive Medicine prezentuje artykuł autorstwa dr Romana Pawlaka z East Carolina University. W pracy tej został dokładnie przeanalizowany wpływ diety wegetariańskiej na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wydaje się, że mimo swoich zalet, dieta wegetariańska może także negatywnie wpływać na ryzyko chorób układu krążenia.
Niedobór witaminy B12 często występuje u osób będących wegetarianami. Stan taki ma być związany z wieloma procesami zaangażowanymi w powstawanie zmian miażdżycowych. Największy problem ma wynikać z hiperhomocysteinemii związanej z niedoborem witaminy B12. Na każdy wzrost o 5umol/L powyżej 10umol/L stężenia homocysteiny przypada 20% wzrost ryzyka problemów z układem krążenia. Średni poziom homocysteiny w surowicy powyżej 10umol/L występował zaś u 32/34 pacjentów-wegetarian. Dodatkowo, wynikająca z niedoboru witaminy B12 makrocytoza również może być związana z występowaniem choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu. Mimo że wegetarianie w porównaniu do reszty społeczeństwa cechują się generalnie lepszym profilem czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (korzystniejszy profil lipidowy, niższe wartości ciśnienia krwi czy niższa waga), niedobór witaminy B12 może prowadzić do zniwelowania tych korzystnych czynników.
Okazuje się, że nie wszystkie badania oceniające ryzyko sercowo-naczyniowe u wegetarian rzeczywiście potwierdziły dobroczynny wpływ diety na ich układ krążenia.
Z drugiej zaś strony, w badaniach, w których wykazano efekt ochronny wegetarianizmu, nie był on tak wyraźnie zaznaczony jak można było oczekiwać. W artykule podkreślane jest więc, że w celu redukcji ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych u wegetarian powinno się doradzać im suplementację witaminy B12.
Niedobór witaminy B12 często występuje u osób będących wegetarianami. Stan taki ma być związany z wieloma procesami zaangażowanymi w powstawanie zmian miażdżycowych. Największy problem ma wynikać z hiperhomocysteinemii związanej z niedoborem witaminy B12. Na każdy wzrost o 5umol/L powyżej 10umol/L stężenia homocysteiny przypada 20% wzrost ryzyka problemów z układem krążenia. Średni poziom homocysteiny w surowicy powyżej 10umol/L występował zaś u 32/34 pacjentów-wegetarian. Dodatkowo, wynikająca z niedoboru witaminy B12 makrocytoza również może być związana z występowaniem choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu. Mimo że wegetarianie w porównaniu do reszty społeczeństwa cechują się generalnie lepszym profilem czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (korzystniejszy profil lipidowy, niższe wartości ciśnienia krwi czy niższa waga), niedobór witaminy B12 może prowadzić do zniwelowania tych korzystnych czynników.
Okazuje się, że nie wszystkie badania oceniające ryzyko sercowo-naczyniowe u wegetarian rzeczywiście potwierdziły dobroczynny wpływ diety na ich układ krążenia.
Z drugiej zaś strony, w badaniach, w których wykazano efekt ochronny wegetarianizmu, nie był on tak wyraźnie zaznaczony jak można było oczekiwać. W artykule podkreślane jest więc, że w celu redukcji ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych u wegetarian powinno się doradzać im suplementację witaminy B12.