Pixaby
Dlaczego warto zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności?
Autor: Marta Koblańska
Data: 06.01.2020
Źródło: Sciencedaily/MK
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Wysoko przetworzona żywność, która przekłada się na ponad połowę średniego zapotrzebowania dziennego na kalorie wiąże się z gorszym zdrowiem sercowo-naczyniowym, wynika ze wstępnego badania zaprezentowanego na sesji Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorób Serca w Filadelfii.
Badacze US Center for Disease Control i Prevention odkryli, że za każdy 5 procentowy wzrost kalorii ze spożycia wysoko przetworzonej żywności odpowiada obniżenie kondycji sercowo-naczyniowej. Dorośli, którzy zjadali około 70 procent zapotrzebowania na kalorie w postaci takiej żywności byli w połowie tak zdrowi jak osoby z modelu stworzonego przez American Heart Association w porównaniu do osób, które spożywały 40 procent lub mniej kalorii z wysoko przetworzonej żywności.
Pożywienie zostało podzielone na kategorie w zależności od stopnia przemysłowego przetworzenia. Wysioko przetworzona żywność zawierała takie substancje jak tłuszcze, skrobię, tłuszcze utwardzone, cukry, zmodyfikowaną skrobię i inne składniki oraz zapachy kosmetyczne, kolory i emulsje. Przykłady obejmują gazowane napoje, opakowane słone przekąski, ciastka, ciasta, przetworzone mięso, przetworzonego kurczaka, pudrowane i pakowane zupy w postaci stałej oraz wiele innych.
Jak wskazują badacze, zdrowa dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego serca oraz naczyń krwionośnych. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności często zastępuje zdrowsze pożywienie takie jakie jak warzywa, owoce, białka. Co więcej przetworzona żywność zawiera w sobie sól oraz cukry, tłuszcze nasycone oraz inne substancje związane z podwyższaniem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Badacze wykorzystując dane z National Health i Nutrition Examination Survey zgromadzone między 2011 a 2016 rokiem przeanalizowali wyniki 13446 dorosłych w wieku 20 lat I starszych, którzy udzielali informacji na temat sposobu odżywiania.
Pożywienie zostało podzielone na kategorie w zależności od stopnia przemysłowego przetworzenia. Wysioko przetworzona żywność zawierała takie substancje jak tłuszcze, skrobię, tłuszcze utwardzone, cukry, zmodyfikowaną skrobię i inne składniki oraz zapachy kosmetyczne, kolory i emulsje. Przykłady obejmują gazowane napoje, opakowane słone przekąski, ciastka, ciasta, przetworzone mięso, przetworzonego kurczaka, pudrowane i pakowane zupy w postaci stałej oraz wiele innych.
Jak wskazują badacze, zdrowa dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego serca oraz naczyń krwionośnych. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności często zastępuje zdrowsze pożywienie takie jakie jak warzywa, owoce, białka. Co więcej przetworzona żywność zawiera w sobie sól oraz cukry, tłuszcze nasycone oraz inne substancje związane z podwyższaniem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Badacze wykorzystując dane z National Health i Nutrition Examination Survey zgromadzone między 2011 a 2016 rokiem przeanalizowali wyniki 13446 dorosłych w wieku 20 lat I starszych, którzy udzielali informacji na temat sposobu odżywiania.