123RF
Dobry posiłek w szpitalu od dziś (przynajmniej na papierze)
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 27.09.2023
Źródło: Dziennik Ustaw
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Ruszył projekt pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”, który jest odpowiedzią partii rządzącej na liczne uchybienia odnotowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Najwyższą Izbę Kontroli.
W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach pn. „Dobry posiłek w szpitalu”. Jak czytamy, celem pilotażu jest podniesienie poziomu wiedzy o żywności i sposobie żywienia sprzyjającym zdrowiu świadczeniobiorców przez świadczenia opieki zdrowotnej w postaci porad żywieniowych, wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. Posiłki w szpitalu będą przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez dietetyka co najmniej na siedem dni. Jadłospis ma zawierać informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, soli w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.
Realizacja programu pilotażowego ma odbywać się poprzez:
• publikowanie przez szpital na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu;
• opracowywanie jadłospisów na co najmniej siedem dni, a także publikacja jadłospisów na stronie internetowej realizatora programu pilotażowego;
• zapewnienie regularności posiłków, w tym zapewnienie, że przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin;
• dokonywanie i dokumentowanie weryfikacji zgodności posiłku z jadłospisem oraz organoleptycznej oceny podstawowych parametrów posiłków obejmującej świeżość produktów, temperaturę, zapach oraz wygląd i konsystencję tego posiłku; weryfikacja i ocena ma być prowadzona codziennie w zakresie wszystkich posiłków co najmniej w połowie rodzaju stosowanych diet, a każda z nich musi być oceniona minimum raz w tygodniu.
Opracowanie: INK
Realizacja programu pilotażowego ma odbywać się poprzez:
• publikowanie przez szpital na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu;
• opracowywanie jadłospisów na co najmniej siedem dni, a także publikacja jadłospisów na stronie internetowej realizatora programu pilotażowego;
• zapewnienie regularności posiłków, w tym zapewnienie, że przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin;
• dokonywanie i dokumentowanie weryfikacji zgodności posiłku z jadłospisem oraz organoleptycznej oceny podstawowych parametrów posiłków obejmującej świeżość produktów, temperaturę, zapach oraz wygląd i konsystencję tego posiłku; weryfikacja i ocena ma być prowadzona codziennie w zakresie wszystkich posiłków co najmniej w połowie rodzaju stosowanych diet, a każda z nich musi być oceniona minimum raz w tygodniu.
Opracowanie: INK