Dyslipidemia prowadzi do ryzyka sercowo-naczyniowego
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Wypijanie 12 uncji, czyli 336 gramów napojów z cukrem więcej niż raz dziennie wiąże się z niższymi poziomami lipoproteiny cholesterolu, czyli tzw. dobrego cholesterolu i wyższymi poziomami triglicerydów u osób dorosłych w średnim wieku i starszych. Chodzi o osoby ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym. Takie wyniki opublikowano w czasopiśmie Journal of the American Heart Association.
W poprzednich badaniach wykazano, że dodawanie cukru zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Napoje sportowe lub soda, czy napoje owocowe stanowią największe źródło cukru.
Zdaniem ekspertów spożycie napojów z cukrem wpływa na przyrost wagi. Badanie zmienia sposób rozumowania na temat potencjalnie negatywnego wpływu napojów słodzonych na stężenie cholesterolu we krwi. Ono zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe i jest argumentem za tym, aby przynajmniej ograniczyć sodę oraz napoje słodzone.
Badacze stawiają hipotezę, że dyslipidemia, czyli obniżenie stężenia tzw. dobrego cholesterolu mogłaby być jedną ze ścieżek, poprzez którą napoje słodzone zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe. Około 40-50 procent dorosłych Amerykanów doświadcza dyslipidemii, czyli zakłóceń w bilansie cholesterolu oraz triglicerydów we krwi, co właśnie zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe.
W celu określenia związku między napojami słodzonymi, a poziomem triglicerydów oraz cholesterolu, badacze przeprowadzili obserwację danych 5924 uczestników w latach 1991-2014. Baza, z której czerpano obejmuje również dzieci. Na potrzeby badania przyjęto definicję, że napój to 12 uncji na przykład sody, napoju owocowego, sportowego, słodzonej kawy lub herbaty.
Zdaniem ekspertów spożycie napojów z cukrem wpływa na przyrost wagi. Badanie zmienia sposób rozumowania na temat potencjalnie negatywnego wpływu napojów słodzonych na stężenie cholesterolu we krwi. Ono zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe i jest argumentem za tym, aby przynajmniej ograniczyć sodę oraz napoje słodzone.
Badacze stawiają hipotezę, że dyslipidemia, czyli obniżenie stężenia tzw. dobrego cholesterolu mogłaby być jedną ze ścieżek, poprzez którą napoje słodzone zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe. Około 40-50 procent dorosłych Amerykanów doświadcza dyslipidemii, czyli zakłóceń w bilansie cholesterolu oraz triglicerydów we krwi, co właśnie zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe.
W celu określenia związku między napojami słodzonymi, a poziomem triglicerydów oraz cholesterolu, badacze przeprowadzili obserwację danych 5924 uczestników w latach 1991-2014. Baza, z której czerpano obejmuje również dzieci. Na potrzeby badania przyjęto definicję, że napój to 12 uncji na przykład sody, napoju owocowego, sportowego, słodzonej kawy lub herbaty.