Flawonoidy zmniejszają ryzyko demencji
Tagi: | flawonoidy, demencja, starzenie, dieta |
Produkty bogate we flawonoidy – szczególnie owoce jagodowe, herbata i czerwone wino – zmniejszają zagrożenie demencją, potwierdzili naukowcy.
Liczba osób z demencją na świecie rośnie. Ogromne znaczenie dla rozwoju schorzenia mają predyspozycje genetyczne, ale wśród powodów można wymienić także starzejące się społeczeństwa i niesprzyjający zdrowiu styl życia.
Liczy się przy tym dieta. Badacze z Queen’s University Belfast (Irlandia Płn.) potwierdzili właśnie, że flawonoidy – substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym – wykazują działanie przeciwnowotworowe, chroniące układ krążenia i wspierające procesy poznawcze.
– Na całym świecie częstość występowania demencji szybko rośnie. W naszym badaniu kohortowym przeanalizowaliśmy pochodzące z programu UK Biobank dane dotyczące diety ponad 120 tys. dorosłych w wieku od 40 do 70 lat. Nasze wyniki pokazują, że spożywanie dodatkowych sześciu porcji dziennie produktów bogatych we flawonoidy, w szczególności jagód, herbaty i czerwonego wina, wiązało się z niższym ryzykiem demencji o 28 proc. Wyniki były najbardziej zauważalne u osób z wysokim ryzykiem genetycznym, a także u tych z objawami depresji – mówi prof. Aedín Cassidy, autor badania.
– Rezultaty te przekazują wyraźny komunikat dotyczący zdrowia, sugerując, że prosta metoda, taka jak zwiększenie codziennego spożycia produktów bogatych we flawonoidy, może obniżyć ryzyko demencji, szczególnie w populacjach o wysokim ryzyku. Obecnie nie ma skutecznego leczenia tej choroby, dlatego interwencje profilaktyczne mające na celu poprawę zdrowia i jakości życia oraz redukcję kosztów społecznych i ekonomicznych powinny nadal być głównym priorytetem zdrowia publicznego – dodaje dr Amy Jennings, jedna z badaczek.