Created by Evening_tao - Freepik.com
Garść migdałów dziennie obniża poziom LDL
Autor: Alicja Wesołowska
Data: 17.08.2017
Źródło: http://news.psu.edu/AW
Regularne jedzenie migdałów może podwyższyć poziom cholesterolu HDL w organizmie, a równocześnie poprawić jego skuteczność w usuwaniu złogów cholesterolowych z naczyń krwionośnych i obniżyć poziom LDL.
To, że migdały obniżają LDL, naukowcy wiedzieli od dawna. Do tej pory nie zbadano jednak, jak ich jedzenia wpływa na HDL. Sprawdzili to naukowcy z USA.
W przeprowadzonym przez nich badaniu obejmującym dwa sześciotygodniowe okresy wzięło udział 48 osób (kobiet i mężczyzn). Każdy z uczestników badania miał na wstępie podwyższony poziom LDL. Badanych podzielono na dwie grupy, którym ułożono niemal identyczną dietę, różniącą się tylko jednym szczegółem: jedna z grup jadła ok. garści (43 gramy) migdałów dziennie, druga – babeczkę bananową.
Na końcu każdego z dwóch sześciotygodniowych okresów badacze porównali poziom i funkcjonowanie HDL u obu grup z tymi samymi wskaźnikami zmierzonymi przed rozpoczęciem badania. Okazało się, że u uczestników z grupy jedzącej migdały odnotowano zwiększenie α-1 HDL o 19 proc. Dodatkowo dieta wzbogacona w migdały poprawiała funkcję HDL o 6,4 proc.
Wyniki badania opublikowano w Journal of Nutrition.
W przeprowadzonym przez nich badaniu obejmującym dwa sześciotygodniowe okresy wzięło udział 48 osób (kobiet i mężczyzn). Każdy z uczestników badania miał na wstępie podwyższony poziom LDL. Badanych podzielono na dwie grupy, którym ułożono niemal identyczną dietę, różniącą się tylko jednym szczegółem: jedna z grup jadła ok. garści (43 gramy) migdałów dziennie, druga – babeczkę bananową.
Na końcu każdego z dwóch sześciotygodniowych okresów badacze porównali poziom i funkcjonowanie HDL u obu grup z tymi samymi wskaźnikami zmierzonymi przed rozpoczęciem badania. Okazało się, że u uczestników z grupy jedzącej migdały odnotowano zwiększenie α-1 HDL o 19 proc. Dodatkowo dieta wzbogacona w migdały poprawiała funkcję HDL o 6,4 proc.
Wyniki badania opublikowano w Journal of Nutrition.