Ile kosztuje niezdrowa dieta?
Autor: Marta Koblańska
Data: 31.12.2019
Źródło: Sciencedaily/MK
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Niezdrowa dieta stanowi jeden z głównych czynników ryzyka słabego zdrowia, co oznacza, że powoduje nawet 45 procent zgonów z przyczyn sercowo-metabolicznych takich jak zawał serca, udar oraz cukrzyca typu 2. Jednak skala obciążenia ekonomicznego niezdrowymi nawykami żywieniowymi pozostaje nieznana.
Nowe badanie z Brigham i Womans Hospital we współpracy z badaczami z Friedman School of Nutrition Science i Policy Uniwersytetu Tufts przeanalizowało wpływ 10 czynników dietetycznych, w tym konsumpcji warzyw i owoców, orzechów i nasion, przetworzonego mięsa oraz oszacowano roczne CMD koszty nieoptymalnych nawyków żywieniowych. Zespół wywnioskował, że nieoptymalna dieta kosztuje prawie 300 dolarów w przeliczeniu na osobę, co ma przełożenie na 50 mld dolarów na poziomie kraju, co oznacza 18 procent zachorowań na serce, udar oraz cukrzycę typu 2. Wyniki zostały opublikowane w PLOS Medicine.
Jak wskazują badacze, wiele można zdziałać pod względem redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego oraz kosztów związanych ze schorzeniami serca, udarami i cukrzycą poprzez relatywnie proste zmiany w diecie. Badanie wskazuje, że pożywienie kupowane w sklepie spożywczym może na nie wpływać a zmniejszenie kosztów związanych z tymi schorzeniami może sięgać 20 procent.
Do przeprowadzenia badania Gaziano i zespół skoncentrował się na wpływie 10 grup pożywienia: owoców, warzyw, nasion i orzechów, ziaren, nieprzetworzonego czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, napojów słodzonych cukrem, tłuszczy, tłuszczy pochodzących z owoców morza oraz sody. Wykorzystując dane z narodowej bazy, zespół stworzył reprezentatywną próbę populacji amerykańskiej osób w wieku 35-85 lat. W opracowanym modelu analizowano indywidualne ryzyko schorzeń kardiometabolicznych i związanych z nimi kosztów bazujących na wzorcach dietetycznych. Potem przeanalizowano koszty CMD przy optymalnej diecie, którą tworzyło 10 rodzajów pożywienia oraz inne składniki odżywcze.
Zespół ustalił, że nieoptymalna dieta kosztowała jedną osobę 301 dolarów pod względem relatywnych kosztów CMD. To znajduje przełożenie na koszty na poziomie kraju w wysokości 50 mld dolarów, z czego 84 procent przypada na intensywną opiekę.
Jak wskazują badacze, wiele można zdziałać pod względem redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego oraz kosztów związanych ze schorzeniami serca, udarami i cukrzycą poprzez relatywnie proste zmiany w diecie. Badanie wskazuje, że pożywienie kupowane w sklepie spożywczym może na nie wpływać a zmniejszenie kosztów związanych z tymi schorzeniami może sięgać 20 procent.
Do przeprowadzenia badania Gaziano i zespół skoncentrował się na wpływie 10 grup pożywienia: owoców, warzyw, nasion i orzechów, ziaren, nieprzetworzonego czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, napojów słodzonych cukrem, tłuszczy, tłuszczy pochodzących z owoców morza oraz sody. Wykorzystując dane z narodowej bazy, zespół stworzył reprezentatywną próbę populacji amerykańskiej osób w wieku 35-85 lat. W opracowanym modelu analizowano indywidualne ryzyko schorzeń kardiometabolicznych i związanych z nimi kosztów bazujących na wzorcach dietetycznych. Potem przeanalizowano koszty CMD przy optymalnej diecie, którą tworzyło 10 rodzajów pożywienia oraz inne składniki odżywcze.
Zespół ustalił, że nieoptymalna dieta kosztowała jedną osobę 301 dolarów pod względem relatywnych kosztów CMD. To znajduje przełożenie na koszty na poziomie kraju w wysokości 50 mld dolarów, z czego 84 procent przypada na intensywną opiekę.