Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Jak spowolnić utratę wzroku związaną z wiekiem

Udostępnij:
Winogrona zapewniają oczom lepszą ochronę przed wolnymi rodnikami niż luteina, roślinny barwnik stosowany jako suplement diety – wynika z badania, które publikuje pismo „Free Radical Biology and Medicine”.
Dzięki temu winogrona mogą spowalniać lub zapobiegać utracie wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) związanego z wiekiem. AMD to postępująca choroba polegająca na uszkodzeniu plamki żółtej, czyli centralnej części siatkówki oka odpowiedzialnej za wyraźne widzenie. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u osób w wieku podeszłym. Do jej rozwoju przyczynia się w dużym stopniu stres oksydacyjny – oddziaływanie wolnych rodników tlenowych na siatkówkę.

W AMD dochodzi do uszkodzenia komórek nabłonka barwnikowego siatkówki (retinal pigment epithelium cells – RPE), które są odpowiedzialne za utrzymywanie przy życiu fotoreceptorów, tj. komórek światłoczułych siatkówki, kluczowych w procesie widzenia. W rozwoju choroby udział ma m.in. odkładanie się w komórkach RPE złogów lipofuscyny, będącej produktem ubocznym metabolizmu.

Naukowcy z Fordham University w Nowym Jorku prowadzili doświadczenia na myszach mających predyspozycje do rozwoju uszkodzenia siatkówki w starszym wieku (w dużym stopniu w podobny sposób, jak to występuje u ludzi). Część gryzoni otrzymywała dietę bogatą w winogrona, część miała dodawaną do pożywienia luteinę (żółty barwnik roślinny, który neutralizuje wolne rodniki), a części podawano standardową dietę.

Okazało się, że dieta wzbogacona w winogrona chroniła myszy przed uszkodzeniem siatkówki pod wpływem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegała u nich ślepocie. I choć suplementacja luteiną również dawała efekty, to były one wyraźnie mniejsze.

Analiza wykazała, że u myszy na diecie z dodatkiem winogron znacznie zmniejszało się odkładanie lipofuscyny w komórkach RPE, co zapobiegało ich uszkodzeniu. Dzięki temu te ważne komórki mogły funkcjonować optymalnie.

– Ochronne działanie winogron w tym badaniu było niezwykłe i przynosiło korzyści dla wzroku w starszym wieku, nawet gdy winogrona były konsumowane wyłącznie w młodości – skomentowała główna autorka pracy dr Silvia Finnemann z Fordham University.

Zdaniem specjalistki badanie to potwierdza, że utrata wzroku związana z wiekiem jest skutkiem kumulującego się w czasie stresu oksydacyjnego, który wywołują wolne rodniki tlenowe.

– Stosowanie w ciągu życia diety wzbogaconej w naturalne przeciwutleniacze – takie, jakie znajdują się w winogronach – wydaje się mieć bezpośredni korzystny wpływ na RPE oraz zdrowie i funkcjonowanie siatkówki – dodała dr Finnemann.

Tytuł pochodzi od redakcji
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.