Kawa, otyłość i geny - czy jest między nimi związek?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 03.06.2015
Źródło: Int J Epidemiol. 2015 May 22. pii: dyv083. Coffee intake and risk of obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes: a Mendelian randomization study. Nordestgaard AT1, Thomsen M1, Nordestgaard BG
Na łamach International Journal of Epidemiology analizowany jest związek miedzy spożywaniem kawy, zaburzeniami metabolicznymi oraz posiadanymi genami.
Należąca do najpopularniejszych napojów kawa przyciąga dużą uwagę naukowców. W ostatnim badaniu opublikowanym na łamach International Journal of Epidemiology analizowany jest związek miedzy spożywaniem kawy, zaburzeniami metabolicznymi a posiadanymi genami. W pracach obserwacyjnych wykazano, że duże spożycie kawy ma być związane z niższym ryzykiem otyłości, zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu 2. Nie wykazano jednak, aby istniały pewne genetyczne dowody warunkujące te obserwacje.
Do badania włączono dużą grupę 93 179 dorosłych osób. W pierwszej kolejności na podstawie obserwacji analizowano czy istnieje związek między ilością spożywanej kawy a ryzykiem otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2. Następnym celem badaczy było określenie czy istnieje związek między wariantami genów znajdujących w pobliżu genów CYP1A1, CYP1A2 oraz AHR z ilością wypijanej kawy i wreszcie czy istnieje związek między wariantami badanych genów a ryzykiem wcześniej wymienionych zaburzeń metabolicznych. Dodatkowo, włączając dane 78 021 osób z badań DIAGRAM przygotowano meta-analizę dotyczącą związków genetycznych z cukrzycą typu 2. Obserwacje wykazały, że duże spożycie kawy wiąże się z niskim ryzykiem występowania otyłości, zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu 2. Z drugiej jednak strony, ma ono być również związane z wyższymi parametrami takimi jak: BMI, obwód talii, wzrost, waga, ciśnienie krwi, poziom triglicerydów i całkowitego cholesterolu oraz z niskim cholesterolem HDL. Nie wykazano natomiast związku z poziomem glikemii. W analizach genetycznych okazało się, że część alleli związanych ze spożyciem kawy powoduje jej konsumpcję wyższą o 29%. Naukowcy przyznają jednak, że nie znaleziono przekonujących dowodów potwierdzających tezę, że genetycznie spowodowane wysokie spożycie kawy jest rzeczywiście odpowiedzialne za wzrost badanych parametrów.
Do badania włączono dużą grupę 93 179 dorosłych osób. W pierwszej kolejności na podstawie obserwacji analizowano czy istnieje związek między ilością spożywanej kawy a ryzykiem otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2. Następnym celem badaczy było określenie czy istnieje związek między wariantami genów znajdujących w pobliżu genów CYP1A1, CYP1A2 oraz AHR z ilością wypijanej kawy i wreszcie czy istnieje związek między wariantami badanych genów a ryzykiem wcześniej wymienionych zaburzeń metabolicznych. Dodatkowo, włączając dane 78 021 osób z badań DIAGRAM przygotowano meta-analizę dotyczącą związków genetycznych z cukrzycą typu 2. Obserwacje wykazały, że duże spożycie kawy wiąże się z niskim ryzykiem występowania otyłości, zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu 2. Z drugiej jednak strony, ma ono być również związane z wyższymi parametrami takimi jak: BMI, obwód talii, wzrost, waga, ciśnienie krwi, poziom triglicerydów i całkowitego cholesterolu oraz z niskim cholesterolem HDL. Nie wykazano natomiast związku z poziomem glikemii. W analizach genetycznych okazało się, że część alleli związanych ze spożyciem kawy powoduje jej konsumpcję wyższą o 29%. Naukowcy przyznają jednak, że nie znaleziono przekonujących dowodów potwierdzających tezę, że genetycznie spowodowane wysokie spożycie kawy jest rzeczywiście odpowiedzialne za wzrost badanych parametrów.