Kawa zmniejsza zawartość tłuszczu w organizmie
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Kobiety, które wypijają dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie mają mniejszą wagę i tłuszcz brzuszny niż te, które piją jej mniej, wynika z badania opublikowanego w The Journal of Nutrition.
Badacze przeanalizowali dane z National Health and Nutrition Examination Surwey zorganizowane przez Centrum Kontroli Chorób w USA i przeanalizowali związek między filiżankami kawy wypijanymi w ciągu dnia a zawartością tłuszczu oraz tłuszczu brzusznego.
Odkryto, że kobiety w wieku 20-44 lata, które wypijały dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie były najmniej otyłe w porównaniu do tych, które kawy nie piły. Pośród kobiet w wieku 45-69 lat, które wypijały cztery lub więcej filiżanek kawy miały o 4,1 procent tłuszczu mniej.
W sumie, przeciętny procent tłuszczu był o 2,8 procent niższy pośród kobiet w każdym wieku, które wypijały dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie.
Odkrycia były spójne i dotyczyły konsumowania kawy z zawartością kofeiny lub bez i pośród palaczy i osób niepalących oraz tych cierpiących z powodu przewlekłych schorzeń w porównaniu do tych kobiet, które cieszyły się dobrym zdrowiem.
U mężczyzn, związek ten był mniej wyraźny, choć ci w wieku 20-44 lat, którzy wypijali dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie mieli o 1,3 procent mniej tłuszczu i 1,8 procent mniej na tułowiu niż ci, którzy kawy nie konsumowali.
Na świecie konsumuje się 7 mln ton kawy każdego roku.
Odkryto, że kobiety w wieku 20-44 lata, które wypijały dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie były najmniej otyłe w porównaniu do tych, które kawy nie piły. Pośród kobiet w wieku 45-69 lat, które wypijały cztery lub więcej filiżanek kawy miały o 4,1 procent tłuszczu mniej.
W sumie, przeciętny procent tłuszczu był o 2,8 procent niższy pośród kobiet w każdym wieku, które wypijały dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie.
Odkrycia były spójne i dotyczyły konsumowania kawy z zawartością kofeiny lub bez i pośród palaczy i osób niepalących oraz tych cierpiących z powodu przewlekłych schorzeń w porównaniu do tych kobiet, które cieszyły się dobrym zdrowiem.
U mężczyzn, związek ten był mniej wyraźny, choć ci w wieku 20-44 lat, którzy wypijali dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie mieli o 1,3 procent mniej tłuszczu i 1,8 procent mniej na tułowiu niż ci, którzy kawy nie konsumowali.
Na świecie konsumuje się 7 mln ton kawy każdego roku.