Konsumpcja włókien wydłuża życie chorujących na cukrzycę
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Spożywanie większej ilości włókien może wydłużyć życie chorujących na cukrzycę. Wynika to z badania Otago University opublikowanego w PLOS. Badacze przyznają, że cukrzyca wiąże się z wyższym ryzykiem infekcji COVID-19.
Dwa ostatnie badania Otago University wskazują, że oczekiwana długość życia chorujących na cukrzycę wydłuża się wskutek konsumpcji włókien, jednak efekt ten może znieść spożywanie żywności przetworzonej. Jedno z badań, to opublikowane w PLOS wykorzystało dane zebrane od 8300 dorosłych z cukrzycą typu 1 lub 2 w celu wykazania, że włókna zmniejszają śmiertelność w porównaniu do tych osób, które ich nie jedzą.
Główny autor badania dr Andrew Reynolds wskazuje, że ci spożywający 35 gram włókien dziennie redukują o 35 procent ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do tych, którzy, a jest to średnia ilość, którzy przyjmują 19 gram dziennie. Jego radą jest zwiększenie konsumpcji włókien poprzez spożywanie większej ilości ziaren, warzyw, owoców.
Badacze analizowali również 42 badania z 1789 uczestnikami w stanie przedcukrzycowym, którym podawano większe ilości włókien przez przynajmniej sześć tygodni. Okazało się, że poprawiła się u nich kontrola glukozy, poprawiło stężenie cholesterolu, zmniejszyła masa ciała. Nawet badacze nie przypuszczali, że wyniki mogą być tak dobre.
Główny autor badania dr Andrew Reynolds wskazuje, że ci spożywający 35 gram włókien dziennie redukują o 35 procent ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do tych, którzy, a jest to średnia ilość, którzy przyjmują 19 gram dziennie. Jego radą jest zwiększenie konsumpcji włókien poprzez spożywanie większej ilości ziaren, warzyw, owoców.
Badacze analizowali również 42 badania z 1789 uczestnikami w stanie przedcukrzycowym, którym podawano większe ilości włókien przez przynajmniej sześć tygodni. Okazało się, że poprawiła się u nich kontrola glukozy, poprawiło stężenie cholesterolu, zmniejszyła masa ciała. Nawet badacze nie przypuszczali, że wyniki mogą być tak dobre.