Specjalizacje, Kategorie, Działy

Konsumpcja włókien wydłuża życie chorujących na cukrzycę

Udostępnij:
Spożywanie większej ilości włókien może wydłużyć życie chorujących na cukrzycę. Wynika to z badania Otago University opublikowanego w PLOS. Badacze przyznają, że cukrzyca wiąże się z wyższym ryzykiem infekcji COVID-19.
Dwa ostatnie badania Otago University wskazują, że oczekiwana długość życia chorujących na cukrzycę wydłuża się wskutek konsumpcji włókien, jednak efekt ten może znieść spożywanie żywności przetworzonej. Jedno z badań, to opublikowane w PLOS wykorzystało dane zebrane od 8300 dorosłych z cukrzycą typu 1 lub 2 w celu wykazania, że włókna zmniejszają śmiertelność w porównaniu do tych osób, które ich nie jedzą.

Główny autor badania dr Andrew Reynolds wskazuje, że ci spożywający 35 gram włókien dziennie redukują o 35 procent ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do tych, którzy, a jest to średnia ilość, którzy przyjmują 19 gram dziennie. Jego radą jest zwiększenie konsumpcji włókien poprzez spożywanie większej ilości ziaren, warzyw, owoców.

Badacze analizowali również 42 badania z 1789 uczestnikami w stanie przedcukrzycowym, którym podawano większe ilości włókien przez przynajmniej sześć tygodni. Okazało się, że poprawiła się u nich kontrola glukozy, poprawiło stężenie cholesterolu, zmniejszyła masa ciała. Nawet badacze nie przypuszczali, że wyniki mogą być tak dobre.
 
Partner serwisu
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.