Specjalizacje, Kategorie, Działy

Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia aż 12 typów nowotworów ►

Udostępnij:
– Rekordzistą jest rak gruczołowy trzonu macicy, dla którego wzrost ryzyka zachorowania związany z nadwagą sięga 70 proc. – mówi dr n. med. Aleksandra Kapała z Działu Żywienia Klinicznego Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej NIO – PIB w Warszawie.
Na czym polegają związki patofizjologiczne między nadmierną masą ciała a chorobą nowotworową? – Musimy zrozumieć, że w ciele człowieka otyłego toczy się mnóstwo procesów, które nawzajem się nakręcają. Nie można wskazać jednej przyczyny częstszego występowania nowotworów u tych osób – odpowiada prelegentka. Wymienia takie czynniki, jak zmieniona produkcja adipokin, tlące się zapalenie, zmieniony metabolizm steroidów nadnerczowych, zmiany mikrobioty, nadmiar tłuszczów i węglowodanów oraz zbyt duża podaż kalorii w diecie, insulinooporność i nadmierna produkcja insulinopodobnych czynników wzrostu. Wszystkie te procesy powodują, że komórka prawidłowa zmienia się w komórkę nowotworową.

Spośród najczęściej występujących nowotworów potwierdzone dane dotyczące związku z nadmierną masą ciała istnieją dla raka prostaty, raka jelita grubego, pomenopauzalnego raka piersi i raka trzonu macicy. U pacjentów z rakiem prostaty ryzyko śmierci wzrasta o 15–20% na każde 5 kg/m2 powyżej normy. U chorych na raka jelita grubego otyłość jest niezależnym czynnikiem prognostycznym czasu przeżycia całkowitego i czasu do progresji, głównie u mężczyzn. Metaanaliza dotycząca pomenopauzalnego raka piersi wykazała wzrost ryzyka wystąpienia estrogenozależnego raka piersi o 12% na każde 5 kg/m2 powyżej normy i wzrost ryzyka bezwzględnego o 26% już przy BMI > 28.

Ekspertka omawia badania i metaanalizy poświęcone tej problematyce. Najważniejszym zaleceniem po zakończeniu terapii onkologicznej u pacjenta z otyłością jest zmniejszenie masy ciała. – Terapię redukcyjną możemy zaczynać bardzo szybko, właściwie kiedy tylko pacjent jest wygojony po operacji – mówi dr n. med. Aleksandra Kapała.

Co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka? – AICR daje bardzo proste wytyczne, ale okazuje się, że to co najprostsze, najtrudniej jest wprowadzić – stwierdza ekspertka. Wymienia dziesięć zaleceń AICR dotyczących m.in. sposobu żywienia i aktywności fizycznej. – Nie stosujmy żadnych suplementacji zapobiegających rakowi, bo takich suplementacji nie ma. Wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta – podkreśla.

Przedstawia też zasady tzw. przemiany 12-tygodniowej proponowanej w ośrodku warszawskim. Podkreśla, że na rynku dostępnych jest wiele niedrogich produktów żywnościowych zawierających substancje o działaniu przeciwnowotworowym (m.in. antocyjany, kwasy omega-3, siarczki allilu, kumaryny). – Takich produktów w przyrodzie jest mnóstwo i prawidłowo zbilansowana dieta z pewnością przyczyni się do zachowania zdrowia – przekonuje dr n. med. Aleksandra Kapała.




Wykład „Zbędne kilogramy i rak – dobrana para" został zaprezentowany podczas konferencji „Nowoczesne Leczenie Choroby Otyłościowej oraz Jej Powikłań w Cieniu Pandemii COVID-19".
 
Partner serwisu
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.