Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zachorowania na COVID-19
Autor: Karolina Gawarzewska
Data: 07.09.2020
Źródło: Medscape.com
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Według nowego, retrospektywnego badania z Illinois osoby z niedoborem witaminy D mogą być bardziej narażone na zarażenie się koronawirusem SARS-CoV-2 niż osoby, u którym poziom witaminy D jest na odpowiednim poziomie.
Osoby z nieleczonym niedoborem witaminy D prawie dwukrotnie częściej miały pozytywny wynik testu na obecność COVID-19.
Udowodniono, że witamina D jest ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego. W badaniach potwierdzono również, że suplementy z witaminą D zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych dróg oddechowych.
W badaniu wzięło udział 489 pacjentów z University of Chicago Medicine (średni wiek 49 lat, 75% kobiet), u których poziom witaminy D został określony przed wykonaniem badania na obecność COVID-19.
Niedobór witaminy D występował u 124 uczestników (25%), wystarczający poziom sklasyfikowano u 287 (59%) osób, a w przypadku 78 badanych poziom witaminy D był niepewny. Ze wszystkich osób badanych, łącznie 71 uczestników (15%) uzyskało wynik pozytywny na COVID-19.
Wydaje się, że pacjenci z niedoborem witaminy D, u których rozpoczęto leczenie nie mają zwiększonego ryzyka wystąpienia COVID-19. Ponieważ witamina D wzmacnia wrodzoną odporność, można oczekiwać, że zmniejszy infekcję i transmisję COVID-19. Witamina D wpływa również na metabolizm cynku, co zmniejsza replikację koronawirusów.
Naukowcy będą powtarzać badania ze względu na potrzebę potwierdzania informacji z randomizowanych badań klinicznych, zrealizowanych wśród grup o zwiększonym ryzyku niedoboru witaminy D i zachorowalności na COVID-19.
Udowodniono, że witamina D jest ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego. W badaniach potwierdzono również, że suplementy z witaminą D zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych dróg oddechowych.
W badaniu wzięło udział 489 pacjentów z University of Chicago Medicine (średni wiek 49 lat, 75% kobiet), u których poziom witaminy D został określony przed wykonaniem badania na obecność COVID-19.
Niedobór witaminy D występował u 124 uczestników (25%), wystarczający poziom sklasyfikowano u 287 (59%) osób, a w przypadku 78 badanych poziom witaminy D był niepewny. Ze wszystkich osób badanych, łącznie 71 uczestników (15%) uzyskało wynik pozytywny na COVID-19.
Wydaje się, że pacjenci z niedoborem witaminy D, u których rozpoczęto leczenie nie mają zwiększonego ryzyka wystąpienia COVID-19. Ponieważ witamina D wzmacnia wrodzoną odporność, można oczekiwać, że zmniejszy infekcję i transmisję COVID-19. Witamina D wpływa również na metabolizm cynku, co zmniejsza replikację koronawirusów.
Naukowcy będą powtarzać badania ze względu na potrzebę potwierdzania informacji z randomizowanych badań klinicznych, zrealizowanych wśród grup o zwiększonym ryzyku niedoboru witaminy D i zachorowalności na COVID-19.