Niezdrowa dieta wywołuje zawał serca?
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Według nowych danych pochodzących z długotrwałej obserwacji, nadmierna koncentracja metabolitu w jelitach zwanego trimetyloaminą tlenku azotu TMAO może zostać odczytana jako czynnik predykcyjny ostrych zespołów wieńcowych CHD, choć zmiana diety pomaga zawału uniknąć.
Niezdrowa dieta wzmaga ryzyko zachorowania w szczególności u kobiet, co wykazuje 10-letnia obserwacja w badaniu opublikowanym w Journal of the American College of Cardiology. Zapobiec CHD może zmiana diety na zdrowszą.
TMAO formuje się, kiedy bakterie jelitowe trawią pokarm taki jak cholina, L-karnityna i fosfatidycholina, które są zawarte w czerwonym mięsie, żółtku jajek oraz mlecznych produktach z dużą zawartością tłuszczu. Ten proces powoduje powstawanie trimetyloaminy TMA, która przekształca się w TMAO w wątrobie. TMAO jest kluczowym czynnikiem regulującym trawienie tłuszczy w wątrobie, a jego podwyższone poziomy wiążą się z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru oraz zgonu ze wszystkich przyczyn.
Czy zawsze warto zwracać uwagę na rodzaj posiłku?
Komentując zagrożenie jakie wywołuje nadmierna koncentracja TMAO, W.H. Wilson Tang z Cleveland Clinic w stanie Ohio stwierdził, że wyniki badania potwierdzają hipotezę, że istnieje wzajemna zależność między dietą, a schorzeniami serca. Problemem jest jednak to, że nadal nie do końca wiadomo, co jest odstępstwem od normy i w jaki sposób eliminować ryzyko, bo brakuje wiarygodnej miary.
Badanie objęło 760 zdrowych kobiet, które opowiedziały o swoich nawykach żywieniowych oraz dostarczyły próbki krwi do dalszych badań. 10-letnie zmiany w TMAO były liczone i kategoryzowane w tercyle 380 zdarzeń CHD po drugim pobraniu krwi oraz 380 przypadków związanych z wiekiem oraz statusem osoby palącej papierosy lub niepalącej. Wyniki wskazują, że częstość zdarzeń związanych z sercem była znacząco większa, bo ryzyko rosło aż o 33 procent w razie zwiększenia koncentracji TMAO w ciągu 10 lat w odstępach między pierwszym a drugim pobraniem krwi.
Paul Heidenreich, MD, MS, and Petra Mamic, MD, ze Stanford University School of Medicine w Kalifornii puentują, że najnowsze inhibitory enzymów wytwarzających TMAO redukują jego poziomy i osłabiają tym samym ryzyko miażdżycy na razie w modelach na myszach.
TMAO formuje się, kiedy bakterie jelitowe trawią pokarm taki jak cholina, L-karnityna i fosfatidycholina, które są zawarte w czerwonym mięsie, żółtku jajek oraz mlecznych produktach z dużą zawartością tłuszczu. Ten proces powoduje powstawanie trimetyloaminy TMA, która przekształca się w TMAO w wątrobie. TMAO jest kluczowym czynnikiem regulującym trawienie tłuszczy w wątrobie, a jego podwyższone poziomy wiążą się z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru oraz zgonu ze wszystkich przyczyn.
Czy zawsze warto zwracać uwagę na rodzaj posiłku?
Komentując zagrożenie jakie wywołuje nadmierna koncentracja TMAO, W.H. Wilson Tang z Cleveland Clinic w stanie Ohio stwierdził, że wyniki badania potwierdzają hipotezę, że istnieje wzajemna zależność między dietą, a schorzeniami serca. Problemem jest jednak to, że nadal nie do końca wiadomo, co jest odstępstwem od normy i w jaki sposób eliminować ryzyko, bo brakuje wiarygodnej miary.
Badanie objęło 760 zdrowych kobiet, które opowiedziały o swoich nawykach żywieniowych oraz dostarczyły próbki krwi do dalszych badań. 10-letnie zmiany w TMAO były liczone i kategoryzowane w tercyle 380 zdarzeń CHD po drugim pobraniu krwi oraz 380 przypadków związanych z wiekiem oraz statusem osoby palącej papierosy lub niepalącej. Wyniki wskazują, że częstość zdarzeń związanych z sercem była znacząco większa, bo ryzyko rosło aż o 33 procent w razie zwiększenia koncentracji TMAO w ciągu 10 lat w odstępach między pierwszym a drugim pobraniem krwi.
Paul Heidenreich, MD, MS, and Petra Mamic, MD, ze Stanford University School of Medicine w Kalifornii puentują, że najnowsze inhibitory enzymów wytwarzających TMAO redukują jego poziomy i osłabiają tym samym ryzyko miażdżycy na razie w modelach na myszach.