Ocena wpływu spożycia nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans na ryzyko zgonu
Autor: Andrzej Kordas
Data: 02.09.2015
Źródło: de Souza Russell J, Mente Andrew, Maroleanu Adriana, Cozma Adrian I, Ha Vanessa, Kishibe Teruko et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review an
Russell J de Souza i wsp. przeprowadzili metaanalizę oraz przegląd systematyczny badań obserwacyjnych oceniających wpływ spożycia nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans na ryzyko zgonu pacjentów, ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo – naczyniowych oraz związaną z tym śmiertelność, ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową oraz związaną z tym śmiertelność, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz udaru mózgu. Wyniki badania opublikowano na łamach The British Medical Journal.
Na podstawie zebranych danych wykazano, iż spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie wiąże się ze zwiększeniem ryzyka zgonu ogółem (RR 0.99, 95% CI 0.91 - 1.09), zwiększeniem ryzyka zgonu z przyczyn sercowo – naczyniowych (0.97, 0.84 - 1.12), z rozwojem choroby niedokrwiennej serca (1.06, 0.95 - 1.17), udaru mózgu (1.02, 0.90 - 1.15) czy też cukrzycy typu 2 (0.95, 0.88 - 1.03). Przy czym brak związku pomiędzy spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych a zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu choroby wieńcowej nie był tak wyraźny (1.15, 0.97 - 1.36; P=0.10).
Spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans wiązało się z wyższym ryzykiem zgonu ogółem (1.34, 1.16 - 1.56), wyższym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo – naczyniowych (1.28, 1.09 - 1.50) oraz wyższym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej serca (1.21, 1.10 - 1.33). Spożycie kwasów tłuszczowych typu trans nie powodowało natomiast wzrostu ryzyka rozwoju cukrzycy (1.10, 0.95 - 1.27) lub wystąpienia udaru mózgu (1.07, 0.88 - 1.28). Przemysłowe kwasy tłuszczowe trans, ale już nie te syntetyzowane w żołądkach przeżuwaczy, wiążą się z wzrostem ryzyka zgonu w przebiegu choroby wieńcowej serca(1.18 (1.04 - 1.33) v 1.01 (0.71 - 1.43)) oraz ryzyka zachorowania na chorobę niedokrwienną serca (1.42 (1.05 - 1.92) v 0.93 (0.73 - 1.18)).
Podsumowując, badacze udowodnili, iż spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu ogółem, zachorowania na schorzenia sercowo – naczyniowe, chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu oraz cukrzycę typu 2. Natomiast spożycie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z istotnym wzrostem ryzyka zgonu ogółem oraz z podwyższonym ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca i zgonu z tej przyczyny.
Spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans wiązało się z wyższym ryzykiem zgonu ogółem (1.34, 1.16 - 1.56), wyższym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo – naczyniowych (1.28, 1.09 - 1.50) oraz wyższym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej serca (1.21, 1.10 - 1.33). Spożycie kwasów tłuszczowych typu trans nie powodowało natomiast wzrostu ryzyka rozwoju cukrzycy (1.10, 0.95 - 1.27) lub wystąpienia udaru mózgu (1.07, 0.88 - 1.28). Przemysłowe kwasy tłuszczowe trans, ale już nie te syntetyzowane w żołądkach przeżuwaczy, wiążą się z wzrostem ryzyka zgonu w przebiegu choroby wieńcowej serca(1.18 (1.04 - 1.33) v 1.01 (0.71 - 1.43)) oraz ryzyka zachorowania na chorobę niedokrwienną serca (1.42 (1.05 - 1.92) v 0.93 (0.73 - 1.18)).
Podsumowując, badacze udowodnili, iż spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu ogółem, zachorowania na schorzenia sercowo – naczyniowe, chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu oraz cukrzycę typu 2. Natomiast spożycie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z istotnym wzrostem ryzyka zgonu ogółem oraz z podwyższonym ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca i zgonu z tej przyczyny.