Oliwki pomocne w zapobieganiu cukrzycy
Autor: Marta Koblańska
Data: 14.09.2017
Źródło: ScienceDaily/MK
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Korzyści zdrowotne z oliwek oraz oleju z oliwek są już znane, jednak dotąd nie było wiele wiadomo jakie konkretne związki oraz biochemiczne interakcje przyczyniają się do medycznych i żywieniowych pożytków w aspekcie utraty masy ciała oraz zapobiegania cukrzycy typu 2.
Zespół Virginia Tech odkrył, że pochodna oliwek – oleuropein pomaga w sekrecji większej ilości insuliny kontrolującej metabolizm. Ten sam składnik również oczyszcza z toksyn inną sygnalną molekułę zwana amylin, której nadprodukcja i formy w sposób szkodliwy gromadzi się w przypadku cukrzycy typu 2. Tym samym oleuropein pomaga w zapobieganiu początków choroby. Odkrycia te zostały opublikowane w czasopiśmie Biochemistry w postaci raportu.
Zdaniem badaczy ich praca rzuca nowe światło na od dawna pojawiające się pytanie dlaczego produkty z oliwek mogą być postrzegane jako przeciwcukrzycowe i tym samym informacje te powinny przedostawać się do szerszej publiczności.
Zdaniem badaczy ich praca rzuca nowe światło na od dawna pojawiające się pytanie dlaczego produkty z oliwek mogą być postrzegane jako przeciwcukrzycowe i tym samym informacje te powinny przedostawać się do szerszej publiczności.