Ręczne zmywanie naczyń zapobiega alergiom?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 15.04.2015
Źródło: Pediatrics. 2015 Mar;135(3):e590-7. doi: 10.1542/peds.2014-2968. Allergy in children in hand versus machine dishwashing. Hesselmar B1, Hicke-Roberts A2, Wennergren G3.
Czy rzeczywiście wychowywanie dzieci w mniej sterylnych warunkach zmniejsza ryzyko rozwoju u nich alergii?
Niektóre hipotezy sugerują, że ekspozycja na różne mikroorganizmy we wczesnym dzieciństwie może powodować rozwinięcie się tolerancji immunologicznej na nie i w ten sposób zmniejszyć ryzyko rozwoju alergii w późniejszym czasie. Sama ekspozycja na czynniki mikrobiologiczne w dużej mierze zależy zaś od domowych zwyczajów. Czy więc ich modyfikacja może uchronić dzieci przed alergią?
Zbadanie właśnie tego zagadnienia było celem szwedzkich naukowców. Wyniki ich pracy opublikowano na łamach Pediatrics. W badaniu brało udział 1029 dzieci w wieku 7-8 lat z północnych rejonów Szwecji oraz z okolic Gothenburga na południowo-zachodnim wybrzeżu kraju. Dzieci uczestniczące w badaniu wypełniały kwestionariusze, w których były pytania m. in. dotyczące występowania u nich astmy, wysypek itp. Po przeanalizowaniu zgromadzonych informacji okazało się, że ręczne mycie naczyń było związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób alergicznych (OR 0,57;95% confidence interval: 0.37-0.85). Co więcej, ryzyko to malało także proporcjonalnie do stopnia ekspozycji dzieci na sfermentowane pokarmy. Dodatkowo, dzieci z rodzin, które kupowały pożywienie bezpośrednio od rolników były również mniej narażone na rozwój zaburzeń alergicznych. Autorzy pracy sugerują, że mniej efektywne pod względem niszczenia drobnoustrojów ręczne mycie naczyń może indukować tolerancję immunologiczną dzięki zwiększonej ekspozycji na mikroorganizmy.
Choć wyniki tego badania nie są rewolucyjnie, jest to kolejny głos mówiący, że zbyt sterylne wychowanie dzieci może przynieść im więcej szkody niż pożytku.
Zbadanie właśnie tego zagadnienia było celem szwedzkich naukowców. Wyniki ich pracy opublikowano na łamach Pediatrics. W badaniu brało udział 1029 dzieci w wieku 7-8 lat z północnych rejonów Szwecji oraz z okolic Gothenburga na południowo-zachodnim wybrzeżu kraju. Dzieci uczestniczące w badaniu wypełniały kwestionariusze, w których były pytania m. in. dotyczące występowania u nich astmy, wysypek itp. Po przeanalizowaniu zgromadzonych informacji okazało się, że ręczne mycie naczyń było związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób alergicznych (OR 0,57;95% confidence interval: 0.37-0.85). Co więcej, ryzyko to malało także proporcjonalnie do stopnia ekspozycji dzieci na sfermentowane pokarmy. Dodatkowo, dzieci z rodzin, które kupowały pożywienie bezpośrednio od rolników były również mniej narażone na rozwój zaburzeń alergicznych. Autorzy pracy sugerują, że mniej efektywne pod względem niszczenia drobnoustrojów ręczne mycie naczyń może indukować tolerancję immunologiczną dzięki zwiększonej ekspozycji na mikroorganizmy.
Choć wyniki tego badania nie są rewolucyjnie, jest to kolejny głos mówiący, że zbyt sterylne wychowanie dzieci może przynieść im więcej szkody niż pożytku.