Spożywanie owoców i warzyw w młodym wieku poprawia funkcje poznawcze
Autor: Marta Koblańska
Data: 26.06.2019
Źródło: Damian Matusiak/https://academic.oup.com/jn/advance-article-abstract/doi/10.1093/jn/nxz076/5510603?redirectedFrom=fulltext
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Od wielu lat medyczne towarzystwa naukowe podkreślają istotną rolę odpowiedniego trybu życia w zachowaniu i poprawie stanu zdrowia. Zalecenia dotyczące regularnej aktywności fizycznej, odpowiednio zbilansowanej diety oraz unikania używek nie są bynajmniej tylko ideą, lecz przede wszystkim wynikiem licznych badań naukowych.
Wraz z wiekiem rośnie częstość występowania zaburzeń poznawczych i jak dowodzi amerykańsko-chiński zespół naukowców w dużej mierze można temu zapobiec i to już w młodości. Dowód przedstawiono na łamach The Journal of Nutrition.
3231 osób w wieku 18–30 lat w latach 1985–1986 zakwalifikowano do badania obserwacyjnego, w którym oceniano funkcje poznawcze po 25 latach za pomocą 3 testów: testu Reya (RAVLT), testu DSST i testu Stroopa. W zależności od ilości spożywanych warzyw i owoców badaną populację podzielono na 5 części (do najrzadziej do najczęściej konsumujących) i określono, jak wpłynęło to zdolności poznawcze.
Okazało się, że spożywanie warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) było istotnie związane z większymi zdolnościami poznawczymi (po dostosowaniu do potencjalnych czynników zakłócających) we wszystkich trzech testach poznawczych. Podobnie dieta bogata w owoce (ale nie soki owocowe!) u młodych osób dorosłych była istotnie związana z poprawą zdolności poznawczych po 25 latach.
W świecie powszechnej dostępności do stosunkowo taniej i wysoko przetworzonej żywności warto zastanowić się nad zasadnością niszczenia swojego zdrowia poprzez rezygnowanie z częstego spożywania owoców i warzyw.
3231 osób w wieku 18–30 lat w latach 1985–1986 zakwalifikowano do badania obserwacyjnego, w którym oceniano funkcje poznawcze po 25 latach za pomocą 3 testów: testu Reya (RAVLT), testu DSST i testu Stroopa. W zależności od ilości spożywanych warzyw i owoców badaną populację podzielono na 5 części (do najrzadziej do najczęściej konsumujących) i określono, jak wpłynęło to zdolności poznawcze.
Okazało się, że spożywanie warzyw (z wyłączeniem ziemniaków) było istotnie związane z większymi zdolnościami poznawczymi (po dostosowaniu do potencjalnych czynników zakłócających) we wszystkich trzech testach poznawczych. Podobnie dieta bogata w owoce (ale nie soki owocowe!) u młodych osób dorosłych była istotnie związana z poprawą zdolności poznawczych po 25 latach.
W świecie powszechnej dostępności do stosunkowo taniej i wysoko przetworzonej żywności warto zastanowić się nad zasadnością niszczenia swojego zdrowia poprzez rezygnowanie z częstego spożywania owoców i warzyw.