Spożywanie pikantnych potraw zmniejsza ryzyko zgonu
Autor: Andrzej Kordas
Data: 21.08.2015
Źródło: Lv Jun, Qi Lu, Yu Canqing, Yang Ling, Guo Yu, Chen Yiping et al. Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study 2015; 351 :h3942
Jun Lv i wsp. zaprojektowali badanie mające ocenić związek pomiędzy regularnym spożywaniem pikantnych potraw a ryzykiem zgonu. Wyniki badania opublikowano na łamach The British Medical Journal.
Prospektywnym badaniem kohortowym objęto grupę 199 293 mężczyzn oraz 288 082 kobiet w wieku 30 – 79 lat, po wykluczeniu osób z chorobami serca, schorzeniami nowotworowymi oraz po przebytym udarze mózgu.
Podczas obserwacji trwającej 3 500 004 osobo-lat (mediana czasu obserwacji 7.2 lat) zmarło 11 820 mężczyzn oraz 8404 kobiet. Współczynnik śmiertelności wyniósł 6.1, 4.4, 4.3, oraz 5.8 na 1000 osobo-lat odpowiednio wśród osób, które deklarowały spożycie pikantnych potraw rzadziej niż raz w tygodniu, 1 -2 dni w tygodniu, 3 – 5 dni w tygodniu oraz 6 -7 dni w tygodniu. Zarówno wśród mężczyzn jak i kobiet wykazano odwrotną zależność pomiędzy częstością spożywania pikantnych potraw a śmiertelnością.
W porównaniu z osobami, które deklarowały spożywanie pikantnych potraw rzadziej aniżeli raz w tygodniu, uczestnicy badania spożywający pikantne potrawy 1 -2 dni w tygodniu, 3 – 5 dni w tygodniu oraz 6 -7 dni w tygodniu mieli niższe ryzyko zgonu - odpowiednio 0.90 (95% CI 0.84 - 0.96), 0.86 (95% CI 0.80 - 0.92) oraz 0.86 (95% CI 0.82 - 0.90). Wykazano więc, że osoby spożywające pikantne potrawy przez 6 - 7 dni w tygodniu mają o 14% niższe względne ryzyko zgonu ogółem, w porównaniu z osobami spożywającymi pikantne potrawy rzadziej niż raz w tygodniu.
Odwrotna zależność między ryzykiem zgonu a częstością spożywania pikantnych potraw była ponadto silniejsza wśród osób, które nie spożywały alkoholu (P=0.033). Wykazano ponadto odwrotną zależność pomiędzy częstością spożywania pikantnych potraw a ryzykiem zgonu z powodu schorzeń nowotworowych, choroby niedokrwiennej serca oraz chorób układu oddechowego.
Reasumując, badacze wykazali, iż częste spożywanie pikantnych potraw jest niezależnym czynnikiem redukującym ryzyko zgonu.
Podczas obserwacji trwającej 3 500 004 osobo-lat (mediana czasu obserwacji 7.2 lat) zmarło 11 820 mężczyzn oraz 8404 kobiet. Współczynnik śmiertelności wyniósł 6.1, 4.4, 4.3, oraz 5.8 na 1000 osobo-lat odpowiednio wśród osób, które deklarowały spożycie pikantnych potraw rzadziej niż raz w tygodniu, 1 -2 dni w tygodniu, 3 – 5 dni w tygodniu oraz 6 -7 dni w tygodniu. Zarówno wśród mężczyzn jak i kobiet wykazano odwrotną zależność pomiędzy częstością spożywania pikantnych potraw a śmiertelnością.
W porównaniu z osobami, które deklarowały spożywanie pikantnych potraw rzadziej aniżeli raz w tygodniu, uczestnicy badania spożywający pikantne potrawy 1 -2 dni w tygodniu, 3 – 5 dni w tygodniu oraz 6 -7 dni w tygodniu mieli niższe ryzyko zgonu - odpowiednio 0.90 (95% CI 0.84 - 0.96), 0.86 (95% CI 0.80 - 0.92) oraz 0.86 (95% CI 0.82 - 0.90). Wykazano więc, że osoby spożywające pikantne potrawy przez 6 - 7 dni w tygodniu mają o 14% niższe względne ryzyko zgonu ogółem, w porównaniu z osobami spożywającymi pikantne potrawy rzadziej niż raz w tygodniu.
Odwrotna zależność między ryzykiem zgonu a częstością spożywania pikantnych potraw była ponadto silniejsza wśród osób, które nie spożywały alkoholu (P=0.033). Wykazano ponadto odwrotną zależność pomiędzy częstością spożywania pikantnych potraw a ryzykiem zgonu z powodu schorzeń nowotworowych, choroby niedokrwiennej serca oraz chorób układu oddechowego.
Reasumując, badacze wykazali, iż częste spożywanie pikantnych potraw jest niezależnym czynnikiem redukującym ryzyko zgonu.