Stosowanie witaminy C oraz E nie wpływa na insulinooporność
Autor: Andrzej Kordas
Data: 17.11.2015
Źródło: Effect of vitamins C and E on insulin resistance in diabetes: a meta-analysis study; Mehrnoosh Khodaeian et al.; European Journal of Clinical Investigation; Volume 45, Issue 11, pages 1161–1174, November 2015
Dotychczasowe badania oceniające wpływ stosowania suplementacji witamin C oraz E na insulinooporność wśród pacjentów z cukrzycą dostarczają rozbieżnych wniosków. Mehrnoosh Khodaeian i wsp. zaprojektowali metaanalizę oraz przegląd systematyczny dotychczasowych badań poświęconych temu problemowi. Wyniki analizy opublikowano na łamach czasopisma European Journal of Clinical Investigation.
Celem zidentyfikowania badań spełniających kryteria włączenia do analizy autorzy badania przeanalizowali bazy danych Google Scholar oraz PubMed. Kryteriami wykluczenia były: badania prowadzone na modelach zwierzęcych, obejmujące chorych z cukrzycą typu 1, dzieci oraz kobiety ciężarne.
Ogółem do analizy włączono 14 randomizowanych badań klinicznych, obejmujących 735 osób z rozpoznaną cukrzycą typu 2. Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż stosowanie suplementacji witaminy E nie wpływało znamiennie na wskaźnik HOMA (P = 0.932).
Ponadto, analiza oceniająca suplementację wyłącznie witaminy C również nie wykazała, aby powyższa wpływała na insulinooporność wśród pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (P = 0.391).
Podsumowując, autorzy badania wykazali, iż suplementacja witaminy C lub witaminy E nie wpływa istotnie na insulinooporność wśród pacjentów z rozpoznaną cukrzycą typu 2. Również łączne stosowanie powyższych witamin (lub w kombinacji z innymi antyoksydantami) nie wpływało znamiennie na insulinooporność u tych chorych.
Ogółem do analizy włączono 14 randomizowanych badań klinicznych, obejmujących 735 osób z rozpoznaną cukrzycą typu 2. Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż stosowanie suplementacji witaminy E nie wpływało znamiennie na wskaźnik HOMA (P = 0.932).
Ponadto, analiza oceniająca suplementację wyłącznie witaminy C również nie wykazała, aby powyższa wpływała na insulinooporność wśród pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (P = 0.391).
Podsumowując, autorzy badania wykazali, iż suplementacja witaminy C lub witaminy E nie wpływa istotnie na insulinooporność wśród pacjentów z rozpoznaną cukrzycą typu 2. Również łączne stosowanie powyższych witamin (lub w kombinacji z innymi antyoksydantami) nie wpływało znamiennie na insulinooporność u tych chorych.