Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Wysoki poziom insuliny zwiększa ryzyko raka trzustki

Udostępnij:
Naukowcy znaleźli bezpośredni związek między wysokim poziomem insuliny u osób otyłych czy z cukrzycą typu 2 i rakiem trzustki. Odkrycie może mieć znaczenie także dla innych nowotworów.
Badanie opisane właśnie na łamach magazynu „Cell Metabolism” po raz pierwszy dokładnie wyjaśnia, dlaczego osoby z otyłością lub cukrzycą typu 2 są bardziej narażone na rozwój raka trzustki.

Jak się okazuje, przynajmniej jedna z przyczyn leży w zbyt wysokim stężeniu insuliny we krwi.

Hormon ten w nadmiarze zbytnio pobudza komórki trzustki produkujące enzymy trawienne (komórki pęcherzykowe), co prowadzi do zapaleń i rozwoju stanów przedrakowych – donoszą specjaliści.

– Razem z gwałtownym wzrostem liczby osób otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2, widzimy alarmujący wzrost zachorowalności na raka trzustki. Uzyskane wyniki pomagają nam zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i pokazują wagę utrzymywania insuliny na prawidłowym poziomie. Można to osiągnąć z pomocą diety, ćwiczeń i, w niektórych przypadkach, leków – mówi prof. James Johnson z University of British Columbia.

Naukowcy skupili się na gruczolakoraku przewodowym – najczęstszym, a jednocześnie bardzo agresywnym nowotworze trzustki. Po rozpoznaniu choroby 5 lat przeżywa zaledwie 10 proc. pacjentów.

Ze względu na przyrost zachorowań szacuje się, że do 2030 roku nowotwór ten stanie się drugą najczęstszą przyczyną zgonów związanych z nowotworami.

– Odkryliśmy, że hiperinsulinemia bezpośrednio przyczynia się do rozwoju raka trzustki za pośrednictwem receptorów insulinowych w komórkach pęcherzykowych. Mechanizm ten obejmuje nadmierną produkcję enzymów trawiennych, co prowadzi do wzmożonych stanów zapalnych – tłumaczy dr Anni Zhang, współautorka pracy.

Zdaniem naukowców to odkrycie może też pozwolić na wprowadzenie terapii oddziałujących na wspomniane receptory i zapobiegać rakowi trzustki lub spowalniać jego postępy.

– Mamy nadzieję, że nasza praca zmieni praktykę kliniczną i pomoże wprowadzać zmiany w stylu życia, które obniżą ryzyko raka trzustki także w ogólnej populacji – podkreśla jedna z badaczek, prof. Janel Kopp.

Rozpoczęło się już badanie kliniczne z udziałem pacjentów z rakiem trzustki, u których lekarze starają się m.in szczególnie dokładnie utrzymywać glukozę i insulinę na prawidłowym poziomie.

Naukowcy uważają ponadto, że odkrycie może mieć znaczenie także dla innych nowotworów powiązanych z otyłością i cukrzycą typu 2.

– Koledzy z Toronto zauważyli podobne, dotyczące insuliny, zależności dla raka piersi. W przyszłości chcemy dowiedzieć się, czy i jak insulina wpływa na ryzyko innych związanych z otyłością i cukrzycą typu 2 nowotworów – mówi prof. Johnson.

 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.