123RF
Zaawansowany wiek i cukrzyca pogarszają rokowania w trakcie COVID-19
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 04.05.2021
Źródło: Medscape
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Duża metaanaliza dotycząca pacjentów z COVID-19 i cukrzycą dostarcza dowodów na ryzyko ciężkiego przebiegu zarażenia koronawirusem u tych pacjentów.
Płeć męska, starszy wiek, choroby współistniejące (choroby układu krążenia, przewlekła choroba i POChP, stosowanie insuliny i wysoki poziom glukozy we krwi, stwierdzone przy przyjęciu do szpitala wiązały się ze zwiększonym ryzykiem zgonu związanego z COVID-19, podczas gdy u osób stosujących metforminę ryzyko było mniejsze.
Jednak naukowcy zalecają ostrożność takich podsumowań. Te osoby mogą być generalnie w gorszym stanie zdrowia, mają wiele chorób współistniejących, stąd rokowania są tak niepewne. Niemniej jednak uwzględnienie tych problemów może być pomocne w identyfikacji osób z cukrzycą i COVID-19 z wysokim ryzykiem złych wyników, a zatem tych, które najprawdopodobniej wymagają wczesnego zintensyfikowanego leczenia.
Metaanaliza 22 badań i 17687 osób z cukrzycą i COVID-19 przeprowadzona przez dr Sabrinę Schlesinger z Uniwersytetu Heinricha Heine w Düsseldorfie w Niemczech i współpracowników została opublikowana 28 kwietnia.
Którzy chorzy na cukrzycę są bardziej zagrożeni?
Cukrzyca zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID-19. Aby zbadać to powiązanie dokładniej naukowcy zebrali badania opublikowane do 10 października 2020 r., dotyczące pacjentów z cukrzycą (przeważnie typu 2) i z COVID-19.
W porównaniu z kobietami, mężczyźni mieli o 28% większe ryzyko zgonu z powodu COVID-19 i o 36% zwiększone ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. W porównaniu z młodszymi pacjentami, pacjenci w wieku powyżej 65 lat mieli 3,5-krotnie wyższe ryzyko zgonu i 67% wyższe ryzyko ciężkiego przebiegu choroby. Nie było jednak wyraźnych powiązań między paleniem, nadwagą lub otyłością a śmiercią lub ciężkim przebiegiem COVID-19.
W porównaniu z innymi pacjentami, osoby, które stosowały insulinę (i prawdopodobnie miały bardziej zaawansowaną cukrzycę typu 2), były o 75% bardziej narażone na śmierć z powodu COVID-19.
Jednak naukowcy zalecają ostrożność takich podsumowań. Te osoby mogą być generalnie w gorszym stanie zdrowia, mają wiele chorób współistniejących, stąd rokowania są tak niepewne. Niemniej jednak uwzględnienie tych problemów może być pomocne w identyfikacji osób z cukrzycą i COVID-19 z wysokim ryzykiem złych wyników, a zatem tych, które najprawdopodobniej wymagają wczesnego zintensyfikowanego leczenia.
Metaanaliza 22 badań i 17687 osób z cukrzycą i COVID-19 przeprowadzona przez dr Sabrinę Schlesinger z Uniwersytetu Heinricha Heine w Düsseldorfie w Niemczech i współpracowników została opublikowana 28 kwietnia.
Którzy chorzy na cukrzycę są bardziej zagrożeni?
Cukrzyca zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID-19. Aby zbadać to powiązanie dokładniej naukowcy zebrali badania opublikowane do 10 października 2020 r., dotyczące pacjentów z cukrzycą (przeważnie typu 2) i z COVID-19.
W porównaniu z kobietami, mężczyźni mieli o 28% większe ryzyko zgonu z powodu COVID-19 i o 36% zwiększone ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. W porównaniu z młodszymi pacjentami, pacjenci w wieku powyżej 65 lat mieli 3,5-krotnie wyższe ryzyko zgonu i 67% wyższe ryzyko ciężkiego przebiegu choroby. Nie było jednak wyraźnych powiązań między paleniem, nadwagą lub otyłością a śmiercią lub ciężkim przebiegiem COVID-19.
W porównaniu z innymi pacjentami, osoby, które stosowały insulinę (i prawdopodobnie miały bardziej zaawansowaną cukrzycę typu 2), były o 75% bardziej narażone na śmierć z powodu COVID-19.