Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko zgonu
Autor: Marta Koblańska
Data: 14.07.2017
Źródło: Medscape/MK
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Osoby zawodowo zajmujące się zdrowiem, które rozpoczęły jedzenie zdrowszych posiłków takich jak całe ziarna, owoce, warzywa, ryby wykazały lepszą zdolność zmniejszenia ryzyka zgonu w ciągu 8 lat, wynika z nowego badania.
Jak wskazują naukowcy, badanie wykazało, że nawet skromna poprawa jakości diety może znacząco wpłynąć na ryzyko zgonu i odwrotnie, gorsza jakość diety może spowodować wzrost tego ryzyka. Co więcej, badanie podkreśla znaczenie utrzymania diety wysokiej jakości w długim terminie odnośnie redukcji ryzyka zgonu. Wyniki zostały opublikowane w New England Journal of Medicine.
Ogólnie zwiększenie jakości diety o 20 punktów procentowych w ciągu pierwszych 8,12 i 16 lat było związane z redukcją między 8 a 17 procent ryzyka zgonu z każdej przyczyny. Pogorszenie diety w ciągu 12 lat wiązało się ze zwiększoną śmiertelnością w przedziale między 6 a 12 procent. Ci którzy utrzymywali zdrową dietę charakteryzowali się 9 do 14 procent niższym ryzykiem zgonu niż ci, którzy przebywali ciągle na ubogiej diecie.
Ogólnie zwiększenie jakości diety o 20 punktów procentowych w ciągu pierwszych 8,12 i 16 lat było związane z redukcją między 8 a 17 procent ryzyka zgonu z każdej przyczyny. Pogorszenie diety w ciągu 12 lat wiązało się ze zwiększoną śmiertelnością w przedziale między 6 a 12 procent. Ci którzy utrzymywali zdrową dietę charakteryzowali się 9 do 14 procent niższym ryzykiem zgonu niż ci, którzy przebywali ciągle na ubogiej diecie.