Zdrowa dieta zmniejsza nasilenie objawów astmy
Autor: Marta Koblańska
Data: 18.07.2018
Źródło: ERJ/MJ
Zdrowa dieta, bogata w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste pozwala na zmniejszenie nasilenia objawów astmy, oraz lepsze kontrolowanie choroby
Wyniki badania przekrojowego przeprowadzonego we Francji wskazują, na istotny wpływ nawyków żywieniowych na występowanie zaostrzeń astmy oskrzelowej.
Badaniem objęto grupę 34,776 dorosłych, przy czym u co czwartego badanego stwierdzono przynajmniej jeden objaw astmy. Stopień kontroli astmy oceniono na podstawie testu kontroli astmy (ACT), który zawierał pięć pytań dotyczących nasilenia objawów choroby w ciągu ostatnich czterech tygodni. Jakość stosowanej diety została oceniona na podstawie 24-godzinnych zapisów dietetycznych oraz przy użyciu trzech skal dotyczących przestrzegania zasad zdrowego odżywiania.
W grupie mężczyzn, stosujących zdrową dietę, bogatą w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, ryzyko wystąpienia objawów astmy było o 30% niższe, w porównaniu do mężczyzn spożywających duże ilości mięsa oraz pokarmy zawierające duże ilości soli bądź cukru. Wśród kobiet, stosowanie zdrowej diety, pozwoliło zredukować ryzyko wystąpienia objawów astmy o 20%.
Wśród osób, ze zdiagnozowaną astmą stosowanie zdrowej diety pozwoliło zredukować ryzyko złego kontrolowania choroby o 60% wśród mężczyzn oraz o 27% wśród kobiet.
Wyniki przedstawionego badania dowodzą, że obok farmakoterapii, stosowanie zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa, może istotnie ograniczyć nasilenie objawów choroby, przyczyniając się do poprawy jakości życia chorych na astmę.
Badaniem objęto grupę 34,776 dorosłych, przy czym u co czwartego badanego stwierdzono przynajmniej jeden objaw astmy. Stopień kontroli astmy oceniono na podstawie testu kontroli astmy (ACT), który zawierał pięć pytań dotyczących nasilenia objawów choroby w ciągu ostatnich czterech tygodni. Jakość stosowanej diety została oceniona na podstawie 24-godzinnych zapisów dietetycznych oraz przy użyciu trzech skal dotyczących przestrzegania zasad zdrowego odżywiania.
W grupie mężczyzn, stosujących zdrową dietę, bogatą w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, ryzyko wystąpienia objawów astmy było o 30% niższe, w porównaniu do mężczyzn spożywających duże ilości mięsa oraz pokarmy zawierające duże ilości soli bądź cukru. Wśród kobiet, stosowanie zdrowej diety, pozwoliło zredukować ryzyko wystąpienia objawów astmy o 20%.
Wśród osób, ze zdiagnozowaną astmą stosowanie zdrowej diety pozwoliło zredukować ryzyko złego kontrolowania choroby o 60% wśród mężczyzn oraz o 27% wśród kobiet.
Wyniki przedstawionego badania dowodzą, że obok farmakoterapii, stosowanie zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa, może istotnie ograniczyć nasilenie objawów choroby, przyczyniając się do poprawy jakości życia chorych na astmę.