Specjalizacje, Kategorie, Działy

Białka z pszenicy a stany zapalne

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Naukowcy z Uniwersytetu Jana Gutenberga dowodzą, że zawarte w pszenicy proteiny biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w wielu chorobach, m.in. stwardnieniu rozsianym, astmie czy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Dotychczasowe badania koncentrowały się na glutenie oraz jego wpływie na przewód pokarmowy. Niemieccy naukowcy postanowili przyjrzeć się pod innym kątem rodzinie białek występujących w pszenicy. Na warsztat wzięli inhibitory amylazy i trypsyny (ATI). Z przeprowadzonych badań wynika, że białka te mogą powodować stany zapalne poza przewodem pokarmowym, w tym w węzłach chłonnych, nerkach, śledzionie i mózgu. Badacze uzyskali także dowody sugerujące, że ATI mogą pogarszać objawy takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, astma, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, toczeń rumieniowaty.

ATI stanowią nie więcej niż 4 proc. białek w pszenicy. Mogą jednak wywoływać silne reakcje zapalne w układzie pokarmowym, które później oddziaływują na inne obszary organizmu. Uczeni są zdania, że ATI mogą przyczyniać się też do niezwiązanej z celiakią nietolerancji glutenu. Prof. Detlef Schuppan – stojący na czele grupy badawczej – ma nadzieję, że nowe badania przyczynią się do uściślenia oraz lepszego zdefiniowania tego, co obecnie wiemy o nietolerancji glutenu.
 
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.