Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy uzupełnienie poziomu omega-3 może zmniejszyć aktywność SLE?

Udostępnij:

Suplementy diety są powszechnie dostępne i chętnie stosowane przez pacjentów. W sklepach nie brakuje mieszanek obiecujących spektakularne efekty już po pierwszym zażyciu. Niewątpliwe są jednak substancje, których uzupełnianie może przynieść korzystne, a nawet lecznicze efekty.

SLE to przewlekła choroba autoimmunologiczna o nieprzewidywalnym przebiegu, naprzemiennie z okresami zaostrzeń i remisji. Choroba jest powszechnie leczona lekami immunosupresyjnymi, ale nie ma na nią lekarstwa i może być śmiertelna. Główną przyczyną śmierci w SLE są choroby układu krążenia związane z przyspieszoną miażdżycą. U pacjentów z SLE występują zmiany metaboliczne w profilu lipidowym, w tym obniżone poziomy niezbędnych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - zarówno omega-3, jak i omega-6 w porównaniu z osobami bez SLE. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę w regulacji stanu zapalnego i metabolizmu lipidów.

W badaniu opublikowanym w „BMJ Lupus Science and Medicine”, starano się ustalić częstość występowania niedoboru omega-3 u pacjentów z toczniem rumieniowatym układowym (SLE) i zbadać, czy suplementacja koncentratem oleju z kryla może uzupełnić poziom omega-3 i zmniejszyć aktywność choroby.

Przeprowadzono wieloośrodkowe, randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie u dorosłych pacjentów z aktywnym SLE. Kwalifikujące się osoby zostały losowo przydzielone do otrzymywania 4 g/dzień koncentratu oleju z kryla lub placebo przez pierwsze 24 tygodnie. Pierwszorzędowym punktem końcowym była poprawa indeksu Omega-3 (stosunek EPA + DHA do wszystkich kwasów tłuszczowych w błonach erytrocytów) od wartości początkowej do 24. tygodnia. Monitorowano również zmiany w cechach klinicznych, w tym w wynikach aktywności choroby SLE Disease Activity Index 2000 (SLEDAI-2K).

Siedemdziesięciu ośmiu pacjentów spełniło kryteria kwalifikacyjne i zostało zrandomizowanych do grupy badawczej (n=39). Wyjściowy indeks omega-3 w całej kohorcie SLE wynosił średnio 4,43% (±SD 1,04%). Po 4 tygodniach leczenia olejem z kryla indeks omega-3 gwałtownie wzrósł do 7,17%±1,48% (n=38), a po 24 tygodniach do 8,05%±1,79% (n=25), podczas gdy u pacjentów otrzymujących placebo nie odnotowano istotnych zmian w stosunku do wartości wyjściowej. Wzrost wskaźnika omega-3 u pacjentów z grupy badawczej utrzymywał się do 48. tygodnia. Wyniki SLEDAI-2K zmniejszyły się istotnie w grupie badawczej w 24-tygodniowym okresie randomizacji wśród osób, które miały wysoką aktywność choroby na początku badania (SLEDAI-2K ≥9) w porównaniu z placebo odpowiednio w 4., 8. i 16. tygodniu.

Koncentrat oleju z kryla skutecznie skorygował niedobór omega-3 u pacjentów z SLE. Suplementacja ta była bezpieczna i zmniejszyła aktywność choroby u osób z większą aktywnością na początku badania.. Wyniki te uzasadniają dalszą ocenę suplementacji kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu SLE.

 
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2025 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.