Ryby łagodzą dolegliwości w RZS
Autor: Alicja Kostecka
Data: 22.06.2017
Źródło: NJT/AK
Spożywanie ryb może uśmierzać bóle i zmniejszać obrzmienie stawów wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów – wynika z badań amerykańskich specjalistów.
Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie prowadzili badania obserwacyjne pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, z których wynika, że wraz ze wzrostem spożycia ryb chorzy z RZS wyraźnie mniej cierpieli.
W badaniu o nazwie Arthritis Care & Research wzięło udział 176 chorych. Podzielono ich na cztery grupy, w których jedni spożywali różnego rodzaju ryby rzadziej niż raz w miesiącu , inni - raz w miesiącu, raz lub dwa razy w tygodniu - oraz częściej niż dwa razy w tygodniu. U pacjentów oceniano nasilenie dolegliwości bólowych i obrzęk stawów.
Badacze doszli do wniosku, że dieta bogata w ryby odpowiada za jedną trzecią skuteczności terapeutycznej standardowego leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów przy stosowaniu metotreksatu, podstawowego leku w dolegliwościach reumatycznych.
W badaniu o nazwie Arthritis Care & Research wzięło udział 176 chorych. Podzielono ich na cztery grupy, w których jedni spożywali różnego rodzaju ryby rzadziej niż raz w miesiącu , inni - raz w miesiącu, raz lub dwa razy w tygodniu - oraz częściej niż dwa razy w tygodniu. U pacjentów oceniano nasilenie dolegliwości bólowych i obrzęk stawów.
Badacze doszli do wniosku, że dieta bogata w ryby odpowiada za jedną trzecią skuteczności terapeutycznej standardowego leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów przy stosowaniu metotreksatu, podstawowego leku w dolegliwościach reumatycznych.