REUMATOLOGIA
Osteoporoza
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożycie produktów mlecznych obniża ryzyko złamania szyjki kości udowej

Udostępnij:
Spożycie produktów mlecznych bogatych w składniki odżywcze niezbędne do budowy kości jest zalecane w prewencji i leczeniu osteoporozy. Przetwory mleczne zawierają białko, węglowodany, kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, potas, magnez i często dodatkowo są wzbogacane o witaminę D, dlatego powszechnie uważa się, iż ich spożycie może odgrywać większą rolę niż suplementacja pojedynczego składnika jakim jest wapń. Nadal nie jest do końca jednoznaczne czy spożycie produktów mlecznych ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia złamań.
Celem przeprowadzonej analizy statystycznej było zbadanie zależności między spożyciem produktów mlecznych: mleka, jogurtów, sera, śmietany oraz mleka + jogurtu a złamaniem szyjki kości udowej.

Grupę badaną stanowiło 830 mężczyzn i kobiet ze średnią wieku 77 lat (68-96, SD 4,9), u których wystąpiło 97 złamań szyjki kości udowej w średnim czasie obserwacji 11,6 lat (0,04-21,9) . Średnie spożycie produktów mlecznych wyjściowo wynosiło dla mleka 6.0±6,4 porcji/tydzień, dla jogurtu 0,4±1,3 porcji/tydzień, dla śmietany 3,4±5,5 porcji/tydzień. Uczestnicy badania ze średnim spożyciem mleka (>1 i <7 porcji/tydzień) oraz dużym spożyciem mleka mieli niższe ryzyko złamania szyjki kości udowej niż ci z niskim spożyciem mleka. Współczynniki ryzyka dla dużego i średniego spożycia mleka względem małego spożycia mleka wynosiły odpowiedni: HR 0.58 i HR 0,61. Autorzy badania sugerują zatem, iż istnieje wartość progowa spożycia mleka, przy której o 40% zmniejsza się ryzyko złamania szyjki kości udowej (p=0,061). Podobną wartość progową obserwowano dla spożycia mleka i jogurtu (p=0,104). Zależność ta była nieco słabsza po skorygowaniu o gęstość mineralną szyjki kości udowej. Nie zaobserwowano istotnego statystycznie związku między spożyciem innych produktów mlecznych i złamaniem szyjki kości udowej. Wyniki badania wskazują na istnienie zależności między spożyciem mleka i zmniejszeniem ryzyka złamania biodra, które jedynie częściowo można wiązać z wpływem na gęstość mineralną kości.
 
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.