Zaskakujący związek pomiędzy tequilą a osteoporozą
Autor: Kamila Gębska
Data: 24.08.2016
Źródło: KG/zdrowie.radiozet.pl
Działy:
Varia
Aktualności
Naukowcy z Meksyku dowodzą, że fruktany zawarte w agawie niebieskiej wykorzystywanej do produkcji tequili zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu, co ułatwia formowanie tkanki kostnej.
Udowodnili, że polisacharydy pochodzenia roślinnego, a ściślej fruktany zawarte w Agave tequiliana, czyli odmianie stosowanej do produkcji tequili, mogą łączyć się z bakteriami egzystującymi w ludzkim układzie pokarmowym, tworząc kwasy tłuszczowe wspomagające wchłanianie minerałów.
Naukowcy dowodzą, że lepsza absorpcja wapnia i magnezu sprawia, że nasz organizm jest w stanie szybciej odbudowywać uszkodzenia w obrębie kości, co może zapobiegać osteoporozie.
Badania na szczurach laboratoryjnych wykazały, że zwierzęta, którym przez osiem tygodni podawano fruktany, wytwarzały aż o 50 proc. więcej hormonu wytwarzanego w kościach i regulującego proces ich odbudowy.
Naukowcy dowodzą, że lepsza absorpcja wapnia i magnezu sprawia, że nasz organizm jest w stanie szybciej odbudowywać uszkodzenia w obrębie kości, co może zapobiegać osteoporozie.
Badania na szczurach laboratoryjnych wykazały, że zwierzęta, którym przez osiem tygodni podawano fruktany, wytwarzały aż o 50 proc. więcej hormonu wytwarzanego w kościach i regulującego proces ich odbudowy.