Specjalizacje, Kategorie, Działy

Zaskakujący związek pomiędzy tequilą a osteoporozą

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Naukowcy z Meksyku dowodzą, że fruktany zawarte w agawie niebieskiej wykorzystywanej do produkcji tequili zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu, co ułatwia formowanie tkanki kostnej.
Udowodnili, że polisacharydy pochodzenia roślinnego, a ściślej fruktany zawarte w Agave tequiliana, czyli odmianie stosowanej do produkcji tequili, mogą łączyć się z bakteriami egzystującymi w ludzkim układzie pokarmowym, tworząc kwasy tłuszczowe wspomagające wchłanianie minerałów.

Naukowcy dowodzą, że lepsza absorpcja wapnia i magnezu sprawia, że nasz organizm jest w stanie szybciej odbudowywać uszkodzenia w obrębie kości, co może zapobiegać osteoporozie.

Badania na szczurach laboratoryjnych wykazały, że zwierzęta, którym przez osiem tygodni podawano fruktany, wytwarzały aż o 50 proc. więcej hormonu wytwarzanego w kościach i regulującego proces ich odbudowy.
 
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.