123RF
Samowystarczalność jako pomysł na pandemię
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 27.12.2021
Źródło: Kantar/PAP
Pandemia skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Ponad połowa Polaków (58 proc.) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Co ciekawe, aż 16 proc. ankietowanych wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią.
Obecnie trzech na pięciu Polaków chciałoby zmienić swoją dietę i jeść więcej owoców i warzyw. Większość (64 proc.) uważa, że właśnie ich spożywanie w największym stopniu zwiększa nasze zdrowie i odporność. Samych owoców więcej chce jeść 38 proc. konsumentów.
Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej informują, że bezsporny jest związek między poprawą jakości zdrowotnej spożywanej żywności a stanem zdrowia populacji. Rzeczywiście, wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymienia się zbyt małą ilość owoców i warzyw. W tym kontekście badamy, jak wygląda dieta Polaków, co jest dla nas ważne i do czego aspirujemy?
Zdrowie na talerzu
W 2021 roku jedynie 17 proc. Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków – połowę każdego ich posiłku stanowiły warzywa i owoce. 57 proc. Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. U 37 proc. pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć to za mało). 20 proc. badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Aspiracje
57 proc. Polaków chciałoby zmienić swoją dietę. Jak? Przede wszystkim chcielibyśmy jeść więcej owoców (38 proc.) i warzyw (37 proc.). Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom.
Domowe przetwory i samodzielna uprawa
W domach ponad połowy Polaków (51 proc.) samodzielnie przygotowuje się przetwory. Najczęściej są to kiszonki (36 proc.) i owocowe dżemy, powidła i konfitury (21 proc.). Prawie co trzeci Polak (30 proc.) uprawia owoce i warzywa na własny użytek. Uprawiamy warzywa i owoce najczęściej w przydomowym ogrodzie (15 proc.). Robią to przedstawiciele wszystkich grup społecznych.
Dieta a odporność
Pandemia pomogła nam zrozumieć rolę odżywiania. Już ponad połowa Polaków (58 proc.) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Aż 16 proc. wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. 15 proc. robi to regularnie od dawna, 5 proc. dba o odporność głównie jesienią i wiosną, a 22 proc. robi to nieregularnie.
Pytamy zatem, na czym polega zdrowe odżywianie? Prawie dwie trzecie Polaków (64 proc.) twierdzi, że odporność organizmu w największym stopniu można zwiększyć, jedząc świeże warzywa i owoce. 17 proc. wskazuje na przetwory z owoców i warzyw, a 15 proc. – na warzywa i owoce gotowane. Doceniamy kiszonki (48 proc.), czosnek, cebulę, tzw. naturalne antybiotyki (46 proc.). Blisko połowa Polaków postrzega je jako produkty zwiększające odporność. Co bardzo ciekawe, jedynie niemal co piąty ankietowany (19 proc.) wymienia suplementy diety dostępne w aptece.
Aspiracje żywieniowe Polaków w 2021 roku podsumował Kantar.
Tytuł pochodzi od redakcji
Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej informują, że bezsporny jest związek między poprawą jakości zdrowotnej spożywanej żywności a stanem zdrowia populacji. Rzeczywiście, wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymienia się zbyt małą ilość owoców i warzyw. W tym kontekście badamy, jak wygląda dieta Polaków, co jest dla nas ważne i do czego aspirujemy?
Zdrowie na talerzu
W 2021 roku jedynie 17 proc. Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków – połowę każdego ich posiłku stanowiły warzywa i owoce. 57 proc. Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. U 37 proc. pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć to za mało). 20 proc. badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Aspiracje
57 proc. Polaków chciałoby zmienić swoją dietę. Jak? Przede wszystkim chcielibyśmy jeść więcej owoców (38 proc.) i warzyw (37 proc.). Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom.
Domowe przetwory i samodzielna uprawa
W domach ponad połowy Polaków (51 proc.) samodzielnie przygotowuje się przetwory. Najczęściej są to kiszonki (36 proc.) i owocowe dżemy, powidła i konfitury (21 proc.). Prawie co trzeci Polak (30 proc.) uprawia owoce i warzywa na własny użytek. Uprawiamy warzywa i owoce najczęściej w przydomowym ogrodzie (15 proc.). Robią to przedstawiciele wszystkich grup społecznych.
Dieta a odporność
Pandemia pomogła nam zrozumieć rolę odżywiania. Już ponad połowa Polaków (58 proc.) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Aż 16 proc. wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. 15 proc. robi to regularnie od dawna, 5 proc. dba o odporność głównie jesienią i wiosną, a 22 proc. robi to nieregularnie.
Pytamy zatem, na czym polega zdrowe odżywianie? Prawie dwie trzecie Polaków (64 proc.) twierdzi, że odporność organizmu w największym stopniu można zwiększyć, jedząc świeże warzywa i owoce. 17 proc. wskazuje na przetwory z owoców i warzyw, a 15 proc. – na warzywa i owoce gotowane. Doceniamy kiszonki (48 proc.), czosnek, cebulę, tzw. naturalne antybiotyki (46 proc.). Blisko połowa Polaków postrzega je jako produkty zwiększające odporność. Co bardzo ciekawe, jedynie niemal co piąty ankietowany (19 proc.) wymienia suplementy diety dostępne w aptece.
Aspiracje żywieniowe Polaków w 2021 roku podsumował Kantar.
Tytuł pochodzi od redakcji