eISSN: 2084-9885
ISSN: 1896-6764
Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
3-4/2024
vol. 19
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

„Nutripsychiatria – interwencje żywieniowe w zaburzeniach afektywnych i lękowych” Ireneusza Chmiela i Doroty Łojko, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2024 – recenzja książki

Aleksandra Suwalska
1

  1. Zakład Zdrowia Psychicznego, Katedra Psychiatrii, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Neuropsychiatria i Neuropsychologia 2024; 19, 3–4: 155-156
Data publikacji online: 2025/02/11
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
We wrześniu 2024 roku nakładem wydawnictwa PZWL ukazała się pierwsza na polskim rynku książka poruszająca zagadnienia nutripsychiatrii. Nutripsychiatria (nutritional psychiatry, psychiatria żywieniowa) to interdyscyplinarna dziedzina zajmująca się badaniem związku między dietą a zdrowiem psychicznym, której rozwój obserwujemy w ciągu ostatnich dwóch dekad. Uznaje ona rolę diety w powstawaniu i przebiegu zaburzeń psychicznych oraz wpływ diety na skuteczność leczenia i profilaktyki tych zaburzeń. Koncentruje się na tym, jak składniki odżywcze oraz różne modele żywieniowe mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu, regulację nastroju oraz łagodzenie objawów zaburzeń psychicznych. Celem nutripsychiatrii jest opracowanie strategii dietetycznych wspierających zdrowie psychiczne jako element uzupełniający tradycyjne metody leczenia, takie jak farmakoterapia czy psychoterapia, oraz stworzenie propozycji profilaktycznego postępowania dietetycznego wspierającego zdrowie mózgu. Autorami książki „Nutripsychiatria – interwencje żywieniowe w zaburzeniach afektywnych i lękowych” są dietetyk Ireneusz Chmiel i psychiatra Dorota Łojko.
Publikacja składa się z siedmiu rozdziałów. W pierwszym omówiono podstawy anatomii i fizjologii układu nerwowego, w rozdziale drugim przedstawiono definicje (kryteria diagnostyczne) zaburzeń afektywnych i lękowych jako klinicznych jednostek psychiatrycznych, w których – w opinii autorów – podejście nutripsychiatryczne może odgrywać istotną rolę. Omawiając patogenezę zaburzeń afektywnych, autorzy obok danych „klasycznych”, takich jak czynniki genetyczne, neuroprzekaźnikowe i neurohormonalne, opisali elementy nowsze, mogące mieć istotne znaczenie dla wyjaśniania stosowania interwencji dietetycznych w psychiatrii, takie jak dysfunkcja mitochondriów, zaburzenia metabolizmu glukozy czy nieprawidłowości mikrobiomu. Kolejne dwa rozdziały książki zawierają przegląd czynników jelitowych i pokarmowych wpływających na czynność mózgu. W rozdziale „Mikrobiota” omówiono koncepcję osi mikrobiota/jelito–mózg oraz postulowaną w literaturze od kilku lat jej rolę w patogenezie zaburzeń psychicznych. Nutripsychiatria podkreśla znaczenie mikrobioty jelitowej w kontekście zdrowia psychicznego. Badania pokazują, że jelita i mózg komunikują się poprzez oś jelitowo-mózgową, a prawidłowa flora jelitowa może wpływać na neuroprzekaźnictwo oraz procesy zapalne i w konsekwencji poprawiać funkcje poznawcze i redukować objawy stresu. Przedstawiono również wyniki badań...


Pełna treść artykułu...
© 2025 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.