5/2007
vol. 6
Analysis of hair copper concentration in perimenopausal women
Aldona Dunicz-Sokolowska
,
Przegląd Menopauzalny 2007; 5: 303–305
Online publish date: 2007/10/26
Get citation
Wraz z rozwojem technik analitycznych i informatycznych ukazuje się coraz więcej doniesień o stosowaniu analiz pierwiastkowych łatwo dostępnych tkanek (mocz, włosy, pot, oddech) do diagnostyki [1–4]. Trwają badania mające na celu skorelowanie zawartości pierwiastków i ich wzajemnych stosunków z określonymi stanami chorobowymi, na określonych etapach życia człowieka [1–9]. Niewiele wiadomo na temat zależności składów pierwiastkowych poszczególnych tkanek w poszczególnych okresach życia, np. podczas zmian hormonalnych zachodzących u kobiet w okresie menopauzy [10]. Gromadzenie miedzi w różnych tkankach podlega zróżnicowaniu w zależności od stanu zdrowia, warunków środowiskowych, ekonomicznych, kulturowych, pożywienia, interakcji z innymi pierwiastkami zawartymi, np. w pokarmach i lekach. Stężenie miedzi w surowicy waha się najczęściej 100–130 mg/100 ml [5, 6, 11]. Miedź występuje we wszystkich tkankach, przy czym niektóre z nich odznaczają się szczególną tendencją do jej gromadzenia. Należą do nich wątroba, mózg, kości i mięśnie [1, 5]. Miedź wchodzi w skład wielu enzymów biorących udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych. Po wchłonięciu z pokarmem jest wiązana przez albuminy i transportowana przez krew do wątroby, gdzie z kolei jest wiązana przez ceruloplazminę [6]. W surowicy krwi miedź występuje głównie w połączeniu z ceruloplazminą, albuminą i aminokwasami. Jedna cząsteczka ceruloplazminy wiąże 6–8 atomów miedzi. Istnieją również białka wiążące jeden atom miedzi i jeden atom cynku. Należą do nich erytrokupreina w erytrocytach, cerebrokupreina w mózgu, hepatokupreina w wątrobie, działające jak dysmutazy ponadtlenkowe (SOD), pełniące rolę zmiataczy wolnych rodników [6]. Miedź jest składnikiem cytochromu C, aktywuje enzymy, takie jak katalaza, urykaza, tyrozynaza, monoaminooksydaza (MAO), oksydaza kwasu askorbinowego. Czynnie uczestniczy w tworzeniu mieliny, mineralizacji kości, syntezie melaniny, metabolizmie cholesterolu, fosforyzacji oksydatywnej, tworzeniu wiązań poprzecznych w kolagenie i krzepnięciu krwi [6]. Bierze udział w procesie przekazywania impulsów nerwowych, wpływa na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi [6].
Cel
Celem pracy była analiza stężenia miedzi we włosach kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Materiał i metody Analizę chemiczną składu włosów wykonano w Zakładzie Chemii i Spektroskopii Instytutu Optoelektroniki WAT w Warszawie [2, 12]. Włosy naturalne (niefarbowane) pobierano z 6 punktów głowy. Do analizy brano ok. 200 mg włosów o długości ok. 3–4 cm, licząc od skóry. Włosy były myte w wodzie z dodatkiem detergentów bezmetalicznych, płukane 3-krotnie wodą podwójnie destylowaną. Po wysuszeniu włosy ponownie poddawano myciu w mieszaninie metanolu-acetonu w aparacie Soksheta. Po powtórnym wysuszeniu włosy poddawano mineralizacji na mokro, używając mieszaniny kwasu nadchlorowego i azotowego w stosunku 1:3. Następnie odparowywano nadmiar kwasów. Zawartość przenoszono do kolby miarowej. Następnie dopełniano wodą destylowaną do 25 ml. Zawartość miedzi oznaczono metodą AAS. Przeanalizowano wyniki stężenia miedzi we włosach 258 kobiet w wieku 42–58 lat. Kobiety pochodziły z różnych części Polski. Przeważały mieszkanki dużych miast, głównie Warszawy i Łodzi. Większość kobiet miała wykształcenie średnie i wyższe. Do analiz statystycznych wykorzystano program Statistica 7.1 (StatSoft PL) [13].
Wyniki
Średnie arytmetyczne stężeń miedzi we włosach przebadanej grupy wahają się pomiędzy 11–12,5 mcg/g s.m.wł. (suchej masy włosa). Mediany oscylują wokół wartości 10 mcg/g s.m.wł. Odchylenia standardowe są rzędu 8–9 mcg/g s.m.wł. Przy trudnej diagnostyce przyczyn kilku wartości ekstremalnych (powyżej 50 mcg/g s.m.wł.) odrzucono te wartości z analiz i jako opis średnich stężeń grupy przyjęto przedziały: kwartylowy (+25% Q i –25% Q wokół wartości mediany) wynoszący 9–12,2 mcg/g s.m.wł. i przedział +90% i –90% wokół wartości średniej arytmetycznej, wynoszący 7,7–15,9 mcg/g s.m.wł., jako wartości opisujące stężenia miedzi w badanej grupie. Analiza tendencji wiekowych (silnie zależna od niewyjaśnionych wielkości odstających) wskazuje na lekki spadek stężeń miedzi z wiekiem badanych kobiet (ryc. 1.).
Wnioski
1. Stężenia miedzi we włosach przebadanej grupy kobiet, będących w okresie okołomenopauzalnym, obniżają się wraz z wiekiem. 2. Przeprowadzone analizy statystyczne wykazują możliwość występowania niedoboru miedzi u stosunkowo dużej części populacji kobiet w okresie okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym.
Dyskusja
Monitorowanie stężeń poszczególnych pierwiastków w organizmie kobiety przez dłuższy czas może być przydatne w obiektywizacji uzyskiwanych wyników różnych badań. Wielomiesięczna analiza diety oraz stosowanych suplementów przez pacjentki nie jest łatwa. Analiza informacji na temat diety przekazanych przez pacjentki nie jest bowiem w stanie wykazać wielu istotnych aspektów związanych z metabolizmem różnych pierwiastków, np. wynikających z różnic we wchłanialności czy zachodzących pomiędzy nimi interakcji. Analiza włosów pozwala na wielomiesięczną lub wieloletnią analizę poprzez nieinwazyjne pobieranie włosa co 3–6 mies. [1–3, 12, 14, 15]. Kojarzenie zawartości biopierwiastków w łatwo dostępnych tkankach, takich jak włosy, ze stanami chorobowymi organizmu stwarza potencjalnie nowe możliwości monitorowania i łagodzenia przejścia pacjentek przez poszczególne fazy okresu okołomenopauzalnego. Stężenie miedzi we włosach jest kilkunastokrotnie wyższe od stężenia miedzi we krwi [3], co ułatwia diagnostykę zmian koncentracji i aktywności tego pierwiastka w całym organizmie. Badania stężenia miedzi w naturalnych (niefarbowanych) włosach potwierdzają, że miedź jest jednym z bardziej stabilnych składników włosów [5, 6]. Dlatego niewielkie odchylenia stężenia tego pierwiastka od norm referencyjnych mogą stanowić sygnał do dalszej diagnostyki. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na miedź szacuje się na 1,5–4 mg [5, 16]. Jest ono większe m.in. u kobiet w ciąży oraz dzieci [5]. U osób starszych zwiększone zapotrzebowanie w diecie wynika m.in. z pogorszenia przyswajalności [5]. Najwięcej miedzi znajduje się w nieprzetworzonych produktach spożywczych, z czystych ekologicznie terenów. Szczególnie dużo jest jej w owocach morza (ostrygi, homary), ale można ją znaleźć również w chlebie gruboziarnistym, warzywach strączkowych, gotowanych podrobach i kiwi [4, 5, 16]. Genetycznie uwarunkowany defekt metabolizmu miedzi prowadzi do wystąpienia schorzenia nazywanego chorobą Wilsona (zwyrodnienie wątrobowo-soczewkowe) [4–9, 16]. Niedobór miedzi może stać się przyczyną niedokrwistości, ponieważ zbyt mała ilość tego pierwiastka powoduje gorsze wchłanianie żelaza i zmniejszenie liczby czerwonych krwinek [7, 8, 12, 17–19]. Niedobory miedzi mogą prawdopodobnie być przyczyną uszkodzenia serca i tętnic oraz zaburzeń pracy systemu nerwowego, np. braku koncentracji, mielopatii, mielodysplazji [6, 18, 19, 20]. Niejasny jest wpływ niedoborów miedzi na występowanie choroby Alzheimera [18, 19]. Niewystarczająca ilość miedzi może sprzyjać zmniejszeniu liczby białych krwinek i pośrednio zmniejszeniu odporności organizmu [17]. Wskazane byłoby przeprowadzenie badań mających na celu wyjaśnienie przyczyn występowania różnic w stężeniu miedzi w okresie przedmenopauzalnym i pomenopauzalnym oraz ich wpływu na zdrowie i samopoczucie. Istotne byłoby również określenie korzyści mogących wynikać z suplementacji miedzi [19, 20].
Piśmiennictwo
1. Taylor A. Usefulness of measurements of trace elements in hair. Ann Clin Biochem 1986; 23: 364-78. 2. Radomska K, Graczyk A, Konarski J. Contents of macro- and microelements in human body determined by hair analysis. Populational study. Clin Chem Enzym Comms 1993; 5: 105-18. 3. Karczewski JK. Bioelements in hair: biochemical and diagnostic aspects. Post Hig Med Dosw 1998; 52: 283-95. 4. Balch J, Balch P. Hair Analysis. In: Balch J, Balch P. Prescription for Nutritional Healing. Avery Publishing Group Garden City Park, New York 1997; 553-4. 5. Kabata-Pendias A, Pendias H. Miedź. W: Kabata-Pendias A, Pendias H. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999; 111-26. 6. Murray R, Granner D, Mayes P. Biochemia zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej komunikacji. W: Murray R, Granner D, Mayes P, et al. Biochemia Harpera. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998; 593-740. 7. Williams R. Minerals in Human Life. In: Encyclopedia of Human Biology. Dullbecco R (ed.). Academic Press 1991; 1-5: 47-53. 8. da Silva F, Williams R. Copper: extracytoplasmic oxidases and matrix formation. In: Silva F, Williams R. The Biological Chemistry of the Elements. The Inorganic Chemistry of Life. Clarendon Press Oxford 1999; 418-35. 9. Balch J, Balch P. The Disorders. Copper Defficiency. Copper Toxicity. In: Balch J, Balch P. Prescription for Nutritional Healing. Avery Publishing Group Garden City Park, New York 1997; 214-5. 10. Speroff L, Fritz M. Menopause and the Perimenopausal Transition. In: Speroff L, Fritz M. Clinical gynecologic endocrinology and infertility. 7th edition. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2005; 621-88. 11. Murray R, Granner D, Mayes P. Dodatek. In: Murray RK, Granner DK, Mayes PA, et al. Biochemia Harpera. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998; 1041-7. 12. Dunicz-Sokolowska A, Wlaźlak E, Surkont G, et al. Contents of bioelements and toxic metals in Polish population determined by hair analysis. Part IV. Adults aged 40-60. Magnesium Research 2007; 20: 136-47. 13. StatSoft, www.statsoft.com/textbook/glosr.html 14. Wlaźlak E, Dunicz-Sokolowska A, Surkont G i wsp. Analiza zmiany stężeń cynku we włosach kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Prz Menopauz 2007; 4: 220-2. 15. Wlaźlak E, Surkont G, Dunicz-Sokolowska A i wsp. Analiza stężenia wapnia we włosach kobiet w okresie okołomenopuzalnym. Prz Menopauz 2007; 1: 51-4. 16. Wiąckowski S. Miedź. W: Wiąckowski S. Próba ekologicznej oceny żywienia, żywności i składników pokarmowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995; 69-72. 17. Chen CC, Takeshima F, Miyazaki T, et al. Clinicopathological analysis of hematological disorders in tube-fed patients with copper deficiency. Intern Med 2007; 46: 839-44. 18. Shcherbatykh I, Carpenter DO. The role of metals in the etiology of Alzheimer’s disease. J Alzheimer Dis 2007; 11: 191-205. 19. Magaki S, Raghavan R, Mueller C, et al. Iron, copper, and iron regulatory protein 2 in Alzheimer’s disease and related dementias. Neurosci Lett 2007; 418: 72-6. 20. Kawada E, Moridaira K, Sato H, et al. Effects of copper supplementation on lipid profiles in elderly patients with copper deficiency. Nippon Ronen Igakkai Zasshi 2007; 44: 375-9.
Copyright: © 2007 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License ( http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
|
|