Czy niedobór kwasów omega-3 może indukować przedkliniczną fazę RZS?
Autor: Aleksandra Lang
Data: 25.02.2016
Źródło: Lower omega-3 fatty acids are associated with the presence of anti-cyclic citrullinated peptide autoantibodies in a population at risk for future rheumatoid arthritis: a nested case-control study Gan RW, Young KA, Zerbe GO, Demoruelle MK, Weisman MH, Buck
Wystąpienie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów jest często poprzedzone okresem bezobjawowym, w którym stwierdza się podwyższone miana przeciwciał antycytrulinowych. Poznanie czynników, które leżą u podłoża procesów autoimmunologicznych zachodzących w tej przedklinicznej fazie choroby, byłoby pomocne w ukierunkowaniu działań profilaktycznych.
W tym aspekcie zainteresowanie budzą przeciwzapalne właściwości kwasów omega-3. Uprzednio wykazano ich skuteczność w zapobieganiu autoimmunizacji przeciwko antygenom wysp trzustkowych w grupie dzieci obciążonych zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 1.
Gan i wsp. zaprojektowali badanie, którego celem było sprawdzenie, czy stosowanie suplementacji kwasów omega-3 i ich obecność w błonach komórkowych erytrocytów koreluje z częstością występowania przeciwciał antycytrulinowych w zdrowej, lecz obciążonej genetycznie populacji.
Badaniem objęto zdrowe osoby, u których krewnych pierwszego stopnia występowało reumatoidalne zapalenie stawów lub posiadające allel HLA-DR4. U 30 uczestników badania stwierdzono obecność przeciwciał antycytrulinowych (grupa badana), natomiast u 47 przeciwciał nie stwierdzono (grupa kontrolna).
Osoby, u których stwierdzono występowanie przeciwciał antycytrulinowych rzadziej deklarowały stosowanie suplementacji kwasów omega-3 (OR: 0.14; 95% CI 0.03, 0.68). Co więcej, obecność przeciwciał antycytrulinowych była odwrotnie proporcjonalna do zawartości kwasów omega-3 stwierdzanej w krwinkach czerwonych.
Autorzy sugerują, iż suplementacja kwasów omega-3 może być czynnikiem protekcyjnym, zapobiegającym rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów u osób ze zwiększoną genetyczną predyspozycją do rozwoju tej choroby.
Gan i wsp. zaprojektowali badanie, którego celem było sprawdzenie, czy stosowanie suplementacji kwasów omega-3 i ich obecność w błonach komórkowych erytrocytów koreluje z częstością występowania przeciwciał antycytrulinowych w zdrowej, lecz obciążonej genetycznie populacji.
Badaniem objęto zdrowe osoby, u których krewnych pierwszego stopnia występowało reumatoidalne zapalenie stawów lub posiadające allel HLA-DR4. U 30 uczestników badania stwierdzono obecność przeciwciał antycytrulinowych (grupa badana), natomiast u 47 przeciwciał nie stwierdzono (grupa kontrolna).
Osoby, u których stwierdzono występowanie przeciwciał antycytrulinowych rzadziej deklarowały stosowanie suplementacji kwasów omega-3 (OR: 0.14; 95% CI 0.03, 0.68). Co więcej, obecność przeciwciał antycytrulinowych była odwrotnie proporcjonalna do zawartości kwasów omega-3 stwierdzanej w krwinkach czerwonych.
Autorzy sugerują, iż suplementacja kwasów omega-3 może być czynnikiem protekcyjnym, zapobiegającym rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów u osób ze zwiększoną genetyczną predyspozycją do rozwoju tej choroby.