eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
2/2013
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Dieta a trądzik pospolity

Nina Wyrzykowska
,
Michał Wyrzykowski
,
Ryszard Wiesław Żaba
,
Wojciech Silny
,
Marian Grzymisławski

Prz Gastroenterol 2013; 8 (2): 93–97
Data publikacji online: 2013/05/09
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
W ostatnich latach opublikowano wiele prac mających na celu potwierdzenie bądź negację wpływu stosowanej diety na przebieg trądziku pospolitego. Starsze badania, dobrze znane dermatologom, odrzucały rolę diety w patogenezie trądziku pospolitego, jednak nie mają one silnych naukowych podstaw. Nowsze artykuły obfitują w dowody na związek niektórych pokarmów z rozwojem lub zaostrzeniem zmian trądzikowych. Przedstawiają również różne teorie na temat możliwych mechanizmów działania poszczególnych pokarmów. W odpowiedzi publikowane są badania, które opisują przeciwstawne teorie i obalają przy tym ważność innych prac, głównie na podstawie popełnianych błędów metodologicznych. Najczęściej badano rolę produktów mlecznych, czekolady, witamin, diety o niskim lub wysokim ładunku glikemicznym, diety z wysoką zawartością tłuszczów w przebiegu trądziku pospolitego. Potwierdzenie lub negacja wielu hipotez związanych z wpływem diety na trądzik wymaga wciąż dalszych badań.

Over the last years many studies have been published that investigated whether diet is associated with the course of acne. Older studies, well known by dermatologists, exclude the role of diet in the pathogenesis of acne; however, they are devoid of strong scientific fundamentals. Recent articles are full of evidence confirming the association between food and the development or aggravation of acne. Also they present different theories about possible food mechanisms of action. In response, there are many published articles that describe contrary theories and that deny the importance of previous publications on the basis of methodological errors. The role of dairy products, chocolate, vitamins, low or high glycaemic load in a diet, or a high-fat diet in the course of acne has been investigated more often. The confirmation or negation of many hypotheses related to the dietary influence on acne still requires further investigation.
słowa kluczowe:

trądzik pospolity, dieta, etiologia, leczenie

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.