Dieta z ograniczeniem czerwonego mięsa nie zmniejsza zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna
Autor: Alicja Kostecka
Data: 18.07.2019
Źródło: www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)33556-5/fulltext?dgcid=raven_jbs_etoc_email
Tagi: | mięso, stek, choroba, Leśniowski, crohn, zaostrzenie, dieta |
Dowody z badań na niewielkich grupach sugerują, że dieta z ograniczeniem mięsa i jajek może wydłużyć okres remisji u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna (ang. Leśniowski-Crohn Disease, LCD). Na łamach Gastroenterology zostały opublikowane wyniki badania the Food and Crohn's Disease Exacerbation Study (FACES), w którym autorzy określili ryzyko między spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa na ryzyko zaostrzenia choroby.
W badaniu wzięły udział osoby, które były w okresie remisji (wynik w Crohn Disease activity index [sCDAI] 150 i mniej). Badani byli losowo przydzielani do dwóch grup. Osoby, które miały spożywać co najmniej dwie porcje czerwonego lub przetworzonego mięsa tygodniowo były określane jako grupa spożywają dużą ilość mięsa (grupa high meat, n = 118), a osoby które miały spożywać nie więcej niż jedną porcję na miesiąc były opisywane jako grupa spożywająca małą ilość mięsa (grupa low meat, n = 96). Uczestnicy badania wypełniali dwie ankiety w ciągu roku w których określali konsumpcję mięsa. Pierwotnym punktem końcowym był czas do wystąpienia zaostrzenia LCD zdefiniowane jako wzrost wyniku sCDAI ≥ 70 lub wynik sCDAI > 150 lub potrzeba operacji lub rozpoczęcia nowej linii leczenia.
Badacze zaobserwowali wystąpienie zaostrzenia u 62% pacjentów z grupy high meat oraz u 42% z grupy low meat. Nie odnotowano istotnej różnicy w czasie do wystąpienia zaostrzenia (p = 0,61) oraz w czasie do wystąpienia umiarkowanego lub ciężkiego zaostrzenia (p = 0,50).
Analiza danych z badania FACES sugeruje, że ilość spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa przez osoby z LCD nie wpływa istotnie na czas rozwoju zaostrzenia choroby.
Opracował: Mikołaj Kamiński
Badacze zaobserwowali wystąpienie zaostrzenia u 62% pacjentów z grupy high meat oraz u 42% z grupy low meat. Nie odnotowano istotnej różnicy w czasie do wystąpienia zaostrzenia (p = 0,61) oraz w czasie do wystąpienia umiarkowanego lub ciężkiego zaostrzenia (p = 0,50).
Analiza danych z badania FACES sugeruje, że ilość spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa przez osoby z LCD nie wpływa istotnie na czas rozwoju zaostrzenia choroby.
Opracował: Mikołaj Kamiński