6/2010
vol. 9
Review paper
Isoflavones as an alternative to menopausal hormone therapy
Przegląd Menopauzalny 2010; 6: 402–406
Online publish date: 2010/12/27
Get citation
Wstęp
Fitoestrogeny są zróżnicowaną grupą substancji roślinnych, których budowa jest podobna do 17-β-estradiolu, pomimo tego należą one do związków niesteroidowych. Do grupy fitoestrogenów zalicza się obecnie ponad 100 związków, do których należą izoflawony, lignany, stilbeny i kumestany [1]. Ze względu na rosnącą liczbę doniesień o pozytywnym wpływie tej grupy związków na zdrowie człowieka, w ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania suplementami diety, które stosowane są przez kobiety jako alternatywna terapia przeciwko negatywnym skutkom menopauzy. Fitoestrogeny uznawane są przez wiele osób za naturalną i bezpieczną alternatywę dla estrogenów. Najintensywniej badaną i najpowszechniejszą klasą fitoestrogenów są izoflawony. Do tej pory w piśmiennictwie opisano ponad 10 000 prac na temat ich roli w ochronie zdrowia [2].
Charakterystyka izoflawonów
Izoflawony należą do szerokiej grupy związków organicznych będących wtórnymi metabolitami roślinnymi nazywanych flawonoidami. Podstawowy szkielet cząsteczki flawonoidów składa się z 15 atomów węgla (o wzorze C6-C3-C6) tworzących dwa pierścienie benzenowe (pierścień A i B), pomiędzy którymi znajduje się trójwęglowa jednostka (C) zamknięta w heterocykliczny pierścień piranu lub pironu [3, 4]. Izoflawony różnią się od pozostałych związków flawonoidowych zmodyfikowaną strukturą pierścienia. Ich cechą charakterystyczną jest występowanie pierścienia B w pozycji C3 zamiast w pozycji C2 i tworzenie układu 3-fenylopropanu. Już w 1931 r. opisano estrogenowe działania genisteiny wyizolowanej z janowca barwierskiego (Genista tinctoria) [5]. Izoflawony są obecne w dużych ilościach przede wszystkim w soi i roślinach strączkowych, a ich najważniejszymi przedstawicielami jest genisteina (4’,5,7-trihydroksyizoflawon) i daidzeina (4’,7-dihydroksyizoflawon) [6, 7]. Mimo że związki te nie są steroidami, mają grupy hydroksylowe w miejscach 7’ i 4’ w konfiguracji analogicznej do tej, jaka występuje w cząsteczce 17-b-estradiolu (ryc. 1.) [8]. Izoflawony występują w postaci zglikozydowanej, która jest biologicznie nieaktywna i w postaci wolnej jako aglikony [9]. Biologiczny okres półtrwania izoflawonów wynosi ok. 7–8 godz., a więc jest dwukrotnie krótszy niż kwercetyny. Izoflawony mogą się akumulować w organizmie. Ich obecność stwierdzono w tkance gruczołów sutkowego kobiet i krokowego mężczyzn [8]. Po absorpcji aglikony izoflawonów ulegają metabolizmowi pod wpływem UDP-glukuronylotransferazy i sulfotransferazy z utworzeniem pochodnych siarkowych i glukuronowych: 7’- i 4’-glukuronid daidzeiny i genisteiny, 7’- i 4’-sulfodai-
dzeina i genisteina, 4’,7’-diglukuronid daidzeiny i genisteiny, sulfoglukuronid daidzeiny i genisteiny oraz form nieskoniugowanych. Podobnie jak reszta flawonoidów, izoflawony ulegają krążeniu jelitowo-wątrobowemu [10, 11]. Metabolitem daidzeiny wykrywanym w moczu jest ekwol – produkt redukcji daidzeiny. Ekwol wykazuje wyższą aktywność estrogenową niż macierzysta daidzeina, a jego powstawanie zależne jest od typu bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Tylko ok. 35% populacji zachodniej ma zdolność wytwarzania ekwolu [7, 8].
Mechanizm działania
Bazując na podobieństwie strukturalnym do 17-b-
-estradiolu, izoflawony mają zdolność do wiązania się z receptorem estrogenowym, zarówno z jego formą α (ER-α), jak i formą β (ER-b) [12]. Interakcja izoflawonu z receptorem estrogenowym prowadzi do jego aktywacji i tzw. estrogenowej odpowiedzi. Powinowactwo genisteiny do ER-b jest 20–30-krotnie większe niż do ER-a i jest porównywalne z powinowactwem 17-b-estradiolu. Genisteina występująca w stężeniu ok. 100 nM jest w stanie wywołać podobny efekt jak endogenny 17-b-estradiol o stężeniu fizjologicznym. Powinowactwo pozostałych związków należących do grupy izoflawonów jest natomiast 100–500-krotnie niższe w porównaniu z 17-b-
-estradiolem [13]. Izoflawony powodują również zwiększoną syntezę globuliny wiążącej hormony płciowe (sex hormone binding globulin – SHBG) [14, 15].
Izoflawony a uderzenia gorąca
Uderzenia gorąca są głównym objawem menopauzy, z powodu którego kobiety zgłaszają się na leczenie. Częstość ich występowania waha się w granicach 70–80% u populacji zachodniej, natomiast tylko 14–15% u populacji japońskiej i chińskiej. Prawdopodobną przyczyną takich różnic jest odmienna dieta, a zwłaszcza różnice w spożywaniu pokarmów bogatych w izoflawony, ponieważ soja jest głównym składnikiem tradycyjnej azjatyckiej diety [2]. Badania przeprowadzone przez Murkiesa i wsp. [16] wykazały zmniejszenie o ok. 40% częstości występowania uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzy przyjmujących 45 γ mączki sojowej dziennie przez okres 12 tyg. Kolejne badania kliniczne wykazały, że zastosowanie diety zawierającej 50–80 mg czystych izoflawonów zmniejszało występowanie uderzeń gorąca o ok. 50% [17]. Crisafulli i wsp. [18] porównali działanie genisteiny ze złożoną terapią hormonalną (1 mg 17-b-estradiolu + 0,5 mg octanu norethisteronu). Badania z randomizacją przeprowadzono na grupie 90 kobiet po menopauzie w wieku od 47 do 57 lat. Po 3 mies. w porównaniu z placebo nastąpiło istotne statystycznie zmniejszenie częstości występowania uderzeń gorąca o 22% w przypadku genisteiny i o 53% w przypadku terapii hormonalnej. Wyniki otrzymane po roku leczenia były podobne – nastąpiło 24-procentowe zmniejszenie częstości występowania uderzeń gorąca w przypadku grupy stosującej genisteinę i 54-procentowe w przypadku grupy stosującej terapię hormonalną. Wyniki tych badań wskazują na to, że izoflawony sojowe posiadają efekt leczniczy w odniesieniu do uderzeń gorąca, co wskazuje na fakt, że wywierają wpływ na ER-b znajdujące się w regionach podwzgórza.
Wpływ izoflawonów na układ kostny
Jedną z głównych chorób związanych z małym stężeniem 17-b-estradiolu w osoczu jest osteoporoza. Spowodowana jest głównie zmniejszeniem się dostępności wapnia i zwiększoną resorpcją kości. Niedobór 17-b-
-estradiolu pobudza działanie osteoklastów i hamuje aktywność osteoblastów [19]. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku uderzeń gorąca, kobiety po menopauzie populacji japońskiej i chińskiej wykazują większą mineralną gęstość kości (bone mineral density – BMD) niż kobiety populacji zachodniej [20, 21]. Podawanie przez
6 mies. genisteiny w dawce 90 mg na dzień kobietom po menopauzie spowodowało zwiększenie się gęstości kości i zmniejszyło stężenie biochemicznych markerów resorpcji kości. Podawanie genisteiny przez rok powodowało zwiększenie BMD porównywalne z wpływem terapii hormonalnej wieku menopauzalnego [1]. Obecnie sugeruje się dwa mechanizmy pozytywnego wpływu izoflawonów na układ kostny. Pierwszy z nich jest oparty na wywoływaniu apoptozy osteoklastów i zwiększaniu proliferacji osteoblastów. Natomiast drugi mechanizm polega na hamowaniu aktywności kinazy tyrozynowej związanej z receptorem estrogenowym. Konsekwencją tego jest wzrost aktywności fosfatazy zasadowej [22]. W badaniach Wagena i wsp. [23] przeprowadzonych na grupie kobiet po menopauzie (średnia wieku wynosiła 57 lat) przyjmujących białkowy izolat sojowy (w dawce 1 lub 2 mg/kg m.c./dzień) zaobserwowano statystycznie istotne zwiększenie stężenia osteokalcyny, czyli niekolagenowego białka świadczącego o aktywności osteoblastów. Zaobserwowano również w tych badaniach zwiększenie stężenia insulinopodobnego czynnika wzrostu (insulin-like growth factor-1 – IGF-1), jak również wzrost aktywności fosfatazy zasadowej. Nie zaobserwowano natomiast zmian stężenia deoksypirydynoliny i C-telopeptydu kolagenu typu I
(crosslinked telopeptide of type I collage – ICTP), czyli markerów resorpcji kości. Jedne z najbardziej imponujących badań klinicznych przeprowadzone zostały przez Morabito i wsp. [24]. Badania te obejmowały grupę 90 kobiet po menopauzie (w wieku 47–57 lat), które zostały losowo podzielone na trzy grupy. Pierwsza grupa przyjmowała genisteinę (54 mg/dzień), druga grupa otrzymywała złożoną terapię hormonalną (1 mg 17-b-estdradiolu + 0,5 mg octanu norethisteronu), natomiast trzecia grupa otrzymywała placebo. Odpowiedź była badana po 6 i 12 mies. terapii. Genisteina zarówno po 6, jak i 12 mies. leczenia spowodowała w sposób porównywalny z terapią hormonalną zmniejszenie wydzielania deoksypirydynoliny. Jednak w przeciwieństwie do terapii hormonalnej, genisteina dodatkowo zwiększała stężenie osteokalcyny i aktywność fosfatazy zasadowej. Pomiar BMD wykonany po roku leczenia wykazał 3–4-procentowy wzrost gęstości szyjki kości udowej i odcinka lędźwiowego kręgosłupa zarówno w grupie przyjmującej genisteinę, jak i terapię hormonalną. Pomiar przeprowadzony u kobiet przyjmujących placebo wykazał umiarkowane zmniejszenie BMD. Badania te charakteryzował długi czas przyjmowania i wysokie dawki czystej genisteiny. Jednak potwierdzają one fakt, że osiągane stężenie ok. 20 nM czystej genisteiny w osoczu powoduje aktywację ER-b. Istnieje także wiele innych badań klinicznych, w których izoflawony nie wykazywały pozytywnego efektu. Spowodowane jest to prawdopodobnie faktem stosowania niskich dawek i nieprzyswajalnych form izoflawonów (glikozydów, często także w połączeniu z białkiem sojowym) [21].
Inne prozdrowotne właściwości izoflawonów
Istnieje wiele doniesień na temat pozytywnego wpływu izoflawonów na układ sercowo-naczyniowy. Dieta bogata w soję powoduje zmniejszenie stężenia triglicerydów i cholesterolu frakcji LDL w osoczu [25]. Metaanaliza 38 badań wykazała, że spożywanie 47 γ białka sojowego dziennie powoduje zmniejszenie stężenia całkowitego cholesterolu o 9,3%, cholesterolu frakcji LDL o 12,9%, triglicerydów o 10,5% [15]. Izoflawony zwiększają również aktywność śródbłonkowej syntazy tlenku azotu (endothelial nitric oxide synthase – eNOS), powodując w ten sposób rozszerzanie naczyń krwionośnych. Izoflawony posiadają także właściwości przeciwzapalne. Genisteina i daidzeina hamują wytwarzanie białka chemotaktycznego monocytów (monocyte chemoattractant protein-1 – MCP-1), a także hamują wywołaną kolagenem agregację płytek krwi [26]. Izoflawony mają również właściwości hamujące aktywność kinaz tyrozynowych m.in. Src i Abl, dzięki czemu posiadają właściwości antynowotworowe [27].
Bezpieczeństwo stosowania izoflawonów
Tylko w 2 z 92 przeprowadzonych badań klinicznych, które obejmowały 9629 osób, zaobserwowano istotne różnice w występowaniu skutków ubocznych stosowania izoflawonów w porównaniu z placebo. Jednak były to jedynie zaburzenia ze strony układu pokarmowego, bóle mięśniowe i senność [28].
Podsumowanie
Terapia hormonalna jest bezsprzecznie najskuteczniejszą formą leczenia dolegliwości i schorzeń wieku menopauzalnego. Jednak leczenie to wiąże się z ryzykiem wystąpienia raka piersi i powoduje prozakrzepowe zmiany w układzie hemostazy, zwiększając w ten sposób 2–3-krotnie częstość występowania powikłań zakrzepowo-zatorowych [29, 30]. Powoduje to, że wiele kobiet rezygnuje ze stosowania terapii hormonalnej w celu łagodzenia swoich dolegliwości. Izoflawony dzięki zdolności do aktywowania receptorów estrogenowych wydają się bezpieczną alternatywą dla terapii hormonalnej. Stąd też w ostatnich latach pojawia się coraz więcej suplementów diety opartych na izoflawonach sojowych, które stosowane są w celu zapobiegania objawom menopauzy, takich jak utrata masy kostnej i uderzenia gorąca.
Piśmiennictwo
1. Pilšáková L, Riečanský I, Jagla F, et al. The physiological actions of isoflavone phytoestrogens. Physiol Res 2010 [epub ahead of print].
2. Baber R. Phytoestrogens and post reproductive health. Maturitas 2010; 66: 344-9.
3. Ullah MF, Khan MW. Food as medicine: potential therapeutic tendencies of plant derived polyphenolic compounds. Asian Pac J Cancer Prev 2008; 9: 187-95.
4. Ross JA, Kasum CM. Dietary flavonoids: bioavailability, metabolic effects, and safety. Annu Rev Nutr 2002; 22: 19-34.
5. Grynkiewicz G, Gadzikowska M. Fitoestrogeny jako selektywne modulatory aktywności receptorów estrogenowych. Post Fitoter 2003; 1: 28-35.
6. Makowska-Wąs J, Janeczko Z. Biodostępność polifenoli roślinnych. Post Fitoter 2004; 3: 126-37.
7. Manach C, Williamson G, Morand C, et al. Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies. Am
J Clin Nutr 2005; 81 (1 suppl): S230-42.
8. Manach C, Scalbert A, Morand C, et al. Polyphenols: food sources and bioavailability. Am J Clin Nutr 2004; 79: 727-47.
9. Tsuchihashi R, Sakamoto S, Kodera M, et al. Microbial metabolism of soy isoflavones by human intestinal bacterial strains. J Nat Med 2008; 62: 456-60.
10. Karakaya S. Bioavailability of phenolic compounds. Crit Rev Food Sci Nutr 2004; 44: 453-64.
11. Kwiatkowska E. Fitoestrogeny sojowe w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Post Fitoter 2007; 4: 207-11
12. Barnes S, Kim H, Darley-Usmar V, et al. Beyond ERalpha and ERbeta:
estrogen receptor binding is only part of the isoflavone story. J Nutr 2000; 130: 656S-7S.
13. Kuiper GG, Lemmen JG, Carlsson B, et al. Interaction of estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta. Endocrinology 1998; 139: 4252-63.
14. Munro IC, Harwood M, Hlywka JJ, et al. Soy isoflavones: a safety review. Nutr Rev 2003; 61: 1-33.
15. Bolego C, Poli A, Cignarella A, et al. Phytoestrogens: pharmacological and therapeutic perspectives. Curr Drug Targets 2003; 4: 77-87.
16. Murkies AL, Lombard C, Strauss BJ, et al. Dietary flour supplementation decreases post-menopausal hot flushes: effect of soy and wheat. Maturitas 1995; 21: 189-95.
17. Albertazzi P, Purdie D. The nature and utility of the phytoestrogens: a review of the evidence. Maturitas 2002; 42: 173-85.
18. Crisafulli A, Marini H, Bitto A, et al. Effects of genistein on hot flushes in early postmenopausal women: a randomized, double-blind EPT- and placebo-controlled study. Menopause 2004; 11: 400-4.
19. Tkaczuk-Włach J, Sobstyl M, Jakiel G. Osteoporoza – obraz kliniczny, czynniki ryzyka i diagnostyka. Przegląd Menopauzalny 2010; 2: 113-7.
20. Kwiatkowska E. Fitoestrogeny w zapobieganiu osteoporozie. Przegląd Menopauzalny 2007; 5: 306-9.
21. McCarty MF. Isoflavones made simple – genistein’s agonist activity for the beta-type estrogen receptor mediates their health benefits. Med Hypotheses 2006; 66: 1093-114.
22. Polkowski K, Mazurek AP. Biological properties of genistein. A review of in vitro and in vivo data. Acta Pol Pharm 2000; 57: 135-55.
23. Wangen KE, Duncan AM, Merz-Demlow BE, et al. Effects of soy isoflavones on markers of bone turnover in premenopausal and postmenopausal women. J Clin Endocrinol Metab 2000; 85: 3043-8.
24. Morabito N, Crisafulli A, Vergara C, et al. Effects of genistein and hormone-replacement therapy on bone loss in early postmenopausal women: a randomized double-blind placebo-controlled study. J Bone Miner Res 2002; 17: 1904-12.
25. Kanadys WM. Wpływ produktów i preparatów z soi na problemy zdrowotne kobiet w okresie menopauzy w świetle randomizowanych badań klinicznych (część 2.). Przegląd Menopauzalny 2005; 4: 38-46.
26. Gottstein N, Ewins BA, Eccleston C, et al. Effect of genistein and dai-dzein on platelet aggregation and monocyte and endothelial function.
Br J Nutr 2003; 89: 607-16.
27. Rusin A, Krawczyk Z, Grynkiewicz G, et al. Synthetic derivatives of genistein, their properties and possible applications. Acta Biochim Pol 2010; 57: 23-34.
28. Tempfer CB, Froese G, Heinze G, et al. Side effects of phytoestrogens: a meta-analysis of randomized trials. Am J Med 2009; 122: 939-46.e9.
29. Sumino H, Ichikawa S, Sawada Y, et al. Effects of hormone replacement therapy on blood coagulation and fibrinolysis in hypertensive and normotensive postmenopausal women. Thromb Res 2005; 115: 359-66.
30. Borowiecka M, Połać I, Kontek B, et al. Wpływ stosowania doustnej hormonalnej terapii na kinetykę procesów: tworzenia skrzepu i fibrynolizy kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Przegląd Menopaualny 2010;
2: 91-4.
Copyright: © 2010 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License ( http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
|
|