Bieżący numer
Archiwum
Artykuły zaakceptowane
O czasopiśmie
Rada naukowa
Recenzenci
Bazy indeksacyjne
Prenumerata
Kontakt
Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
|
3/2015
vol. 23 streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy
Mleko kobiece jako naturalny produkt leczniczy
Magdalena Piskorska-Jasiulewicz
1
,
Małgorzata Witkowska-Zimny
1
Data publikacji online: 2016/01/14
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW EndNote
BIB JabRef, Mendeley
RIS Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
Mleko kobiece jest substancją, która stanowi podstawę żywienia człowieka na początkowym etapie jego rozwoju. Dzięki unikalnej kompozycji, od setek lat jest także wykorzystywane w leczeniu ran, walce z zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi, a obecnie również we wspomaganiu terapii chorób nowotworowych. Odkrycie komórek macierzystych i kompleksu HAMLET w mleku kobiecym zwiększa możliwości jego zastosowania w leczeniu chorób z dotychczas złym rokowaniem. W niniejszej pracy zebrano i usystematyzowano informacje o składzie i właściwościach mleka kobiecego mających znaczenie dla jego zastosowania jako naturalnego produktu leczniczego. Podsumowano także aktualne informacje dotyczące funkcjonowania banków mleka kobiecego i rozwoju laktotechnologii w Polsce i na świecie. Breast milk is a substance that is the basis of nutrition at the initial stage of human development. Its unique composition allows also to use it in wound healing, treatment of bacterial and viral infections, and in supporting therapy of cancer. The discovery of stem cells and HAMLET complex in human milk provided a rationale to use it in the treatment of diseases with severe prognosis. In this study we collected and systematized information on the composition and properties of breast milk which are relevant to its use as a natural medicinal product. This paper also summarizes current information about human milk banks and development of lactotechnology in Poland and in the rest of the world. słowa kluczowe:
mleko kobiece; komórki macierzyste; laktotechnologia; laktoferyna; banki mleka |