Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
Autor: Marta Koblańska
Data: 07.11.2019
Źródło: Anita Gąsiorowska
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
W minionym dziesięcioleciu w wielu badaniach analizowano znaczenie otyłości i chorób z nią związanych, takich jak zaburzenia lipidowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory i choroby układu pokarmowego [1, 2]. Wraz z rozpowszechnianiem się nadwagi i otyłości na całym świecie obserwuje się istotny wzrost częstości występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD). W USA choroba ta występuje u 27% osób dorosłych, w Chinach u ok. 20%, natomiast w populacji europejskiej u 15–35% [3, 4].
Częstość występowania NAFLD wzrasta wraz z wiekiem, a najwięcej przypadków odnotowuje się w przedziale wiekowym 40–65 lat, z przewagą u płci męskiej [5]. W 2017 r. opublikowano wyniki badania epidemiologicznego PolSenior oceniającego częstość występowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby (non-alcoholic fatty liver – NAFL) i włóknienia wątroby u osób powyżej 65. roku życia [6]. W całej grupie badanej u 37,2% pacjentów stwierdzono NAFL, częstość jego występowania była najwyższa wśród pacjentów w wieku 65–70 lat (51,4%) i zmniejszała się wraz z wiekiem. Zaawansowane włóknienie stwierdzono w całej grupie badanej u 7,79% osób, a wśród pacjentów z NAFL u 14,8%, z tendencją stopniowego wzrostu wraz z wiekiem pacjentów. Badania przeprowadzone u osób otyłych (BMI > 30) w Polsce wykazały, że NAFLD występuje aż u 78% z nich [7].
Pełna treść artykułu.
Pełna treść artykułu.