Prof. Piotr Socha: Choroby układu pokarmowego u dzieci częste i trudne do diagnozy
Autor: Marta Koblańska
Data: 27.03.2017
Źródło: MK
Działy:
Wywiad tygodnia
Aktualności
Tagi: | Piotr Socha |
Choroby układu pokarmowego u dzieci są trudne do diagnozy, ponieważ dzieci często zgłaszają dolegliwości przewodu pokarmowego. Stad pewną wskazówką jest nasilanie się dolegliwości wraz z wiekiem – mówi prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia dziecka w Warszawie.
Gorączka, utrata masy ciała, ból brzucha stanowią objawy, których nie wolno zlekceważyć. Pierwszym kontaktem dla rodzica jest pediatra, a do gastroenterologa powinne być kierowane dzieci, u których konieczna już będzie endoskopia. Współpraca gastroenterologów z pediatrami jest dobra, ale problemem jest mała liczba pediatrów.
Dolegliwości przewodu pokarmowego dotyczą nawet 30 procent dzieci. Choroby zapalne stają się coraz częstsze wraz z wiekiem. Częste jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby związane z otyłością.
Dostęp do leczenia biologicznego chorób zapalnych jelit u dzieci się poprawił. Ale problemem pozostają te najbardziej rzadkie choroby, które choć są zarejestrowane leki nadal czekają one na wprowadzenie do refundacji.
Zaburzenia w postaci stanu odżywienia przekładają się na cały rozwój dziecka. Składniki odżywcze programują późniejszy metabolizm, mają więc wpływ na konsekwencje odległe. Lekarze nie mają czasu, aby ocenić żywienie w swoim gabinecie. Stąd tak ważne jest włączenie dietetyków w proces żywienia dzieci.
Rozmowa do obejrzenia poniżej:
Dolegliwości przewodu pokarmowego dotyczą nawet 30 procent dzieci. Choroby zapalne stają się coraz częstsze wraz z wiekiem. Częste jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby związane z otyłością.
Dostęp do leczenia biologicznego chorób zapalnych jelit u dzieci się poprawił. Ale problemem pozostają te najbardziej rzadkie choroby, które choć są zarejestrowane leki nadal czekają one na wprowadzenie do refundacji.
Zaburzenia w postaci stanu odżywienia przekładają się na cały rozwój dziecka. Składniki odżywcze programują późniejszy metabolizm, mają więc wpływ na konsekwencje odległe. Lekarze nie mają czasu, aby ocenić żywienie w swoim gabinecie. Stąd tak ważne jest włączenie dietetyków w proces żywienia dzieci.
Rozmowa do obejrzenia poniżej: