Termedia.pl
 
 
ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Current issue Archive About the journal Supplements Abstracting and indexing Contact Instructions for authors
4/2004
vol. 7
 
Share:
Share:
abstract:

Przew Lek 2004; 4: 54-62

Małgorzata Bernas

Online publish date: 2004/05/12
View full text Get citation
 





Z doświadczeń własnych wynika, że należy odrzucać wiele nieuzasadnionych już obecnie zakazów, restrykcji, rygorów metodycznych na rzecz kontrolowanego, fizjologicznego – a przez to bardziej liberalnego – żywienia. Liczne potrawy, produkty spożywcze, zarówno naturalne, jak i wytwarzane przemysłowo, zawierają faktycznie tylko kilka rodzajów składników odżywczych. Tysiące przepisów kulinarnych odnosi się głównie do cech smakowych, konsystencji, formy, zapachu, wyglądu i estetyki potrawy.
Z punktu widzenia cech chemicznych i fizjologicznych w tak wielu różnych potrawach odnajduje się 5 głównych grup składników odżywczych. Są to odrębne pod względem budowy chemicznej i znaczenia fizjologicznego (czyli zdrowotnego) substancje, takie jak węglowodany, białka, sole mineralne, substancje zwane włóknem pokarmowym (z błonnikiem na czele) i woda.




· Żywienie prozdrowotne musi mieć zawsze charakter mieszany. Dieta taka powinna składać się zarówno z produktów zwierzęcych, jak i roślinnych oraz zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach. W żywieniu chorych na cukrzycę należy uwzględnić określone preferencje. Niezbędny jest wybór postaci produktów, w których występują składniki odżywcze, np. spożywanie węglowodanów w postaci skrobi (mąka), a nie cukru; zastępowanie tłuszczów zwierzęcych (masła) tłuszczami roślinnymi. Pewne odrębności dotyczą także planowania poszczególnych posiłków, które powinny być mniej obfite, ale częstsze. Korzystne jest dzielenie dobowej racji pokarmowej na 5–7 posiłków, odpowiednio przystosowanych do trybu życia chorego i przyjmowanych przez niego leków.
· Składniki diety przedstawiono w tab. 1.
Główne problemy praktyczne
Masa ciała i BMI
Wskaźnik masy ciała (BMI, Body Mass Index) wylicza się w następujący sposób:

masa ciała w kg
BMI = ———————
wzrost w m2
Przykład: masa ciała wynosi 70 kg, wzrost – 160 cm, a więc BMI równa się:

70 70
BMI = —— = —— = 27
1,602 2,6

Pożądane są wartości BMI w granicach 21–25. Należy jednak podkreślić, że obniżenie nadmiernej masy ciała u osób z otyłością już o 10...


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.