Bieżący numer
Archiwum
Artykuły zaakceptowane
O czasopiśmie
Rada naukowa
Recenzenci
Bazy indeksacyjne
Prenumerata
Kontakt
Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
|
3/2014
vol. 22 streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny
Spożycie alkoholu wśród studentów pierwszego roku rzeszowskich uczelni wyższych
Monika Binkowska-Bury
1
,
Paweł Więch
1
,
Izabela Sałacińska
1
,
Paweł Januszewicz
1
Data publikacji online: 2014/11/26
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW EndNote
BIB JabRef, Mendeley
RIS Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
Wstęp. Problematyka sukcesywnego spożywania napojów alkoholowych wśród ludzi młodych jest predyktorem ryzykownych zachowań związanych ze zdrowiem. Alkoholizm, przestępstwa kryminalne, urazowość, zagrożenia w okresie ciąży, wzrost ryzyka chorób nowotworowych, schorzenia wątroby — to nieliczne z pośród konsekwencji wynikających z nadmiernego spożycia napojów alkoholowych, mające podłoże zarówno w okresie dorastania, jak i wczesnej dorosłości. Cel. Celem pracy była ocena poziomu spożycia alkoholu wśród studentów I roku rzeszowskich uczelni wyższych. Materiał i metody. W okresie od października do grudnia 2009 roku przebadano 924 studentów I roku studiów stacjonarnych Uniwersytetu Rzeszowskiego i Politechniki Rzeszowskiej. Dokonano podziału w zależności od kierunku studiów: medyczny (38,2%), ścisły (30,9%) oraz humanistyczny (30,9%). Dobór próby badawczej był celowy. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Większość studentów (95,2%) przynajmniej raz w życiu spożywała napój alkoholowy (96,8% kierunek ścisły, 95,5% kierunek medyczny, 92,9% kierunek humanistyczny). Osoby deklarujące picie alkoholu, najczęściej spożywały go raz w miesiącu (30,3%) lub raz tygodniu (27,8%). Prawie co trzeci student jednorazowo spożywał 1–2 porcje (31,2%) alkoholu. Spożycie tygodniowe wśród badanych studentów najczęściej dotyczyło 1–2 porcji (40,6%) lub 10 i więcej porcji (14,9%). Głównym powodem picia alkoholu u co drugiego studenta było świętowanie sukcesu (49,0%). Wykazano statystycznie istotną zależność pomiędzy częstością spożywania alkoholu a kierunkiem studiów (p = 0,0001). Introduction. The problem of gradual consumption of alcoholic beverages among young people is a predictor of risk behaviors related to health. Alcoholism, criminal, traumas, risks during pregnancy increases the risk of cancer, liver disease — a few from among the consequences of excessive alcohol consumption, having a substrate both in adolescence and early adulthood. Aim. Assessment of the level of alcohol consumption among first year students of Rzeszow’s universities. Material and methods: In the period from October to December 2009 nine hundred twenty four students of first year of full-time studies at the University of Rzeszow and Rzeszow University of Technology were examined. They were divided according to the study discipline: medical (38.2%), exact sciences (30.9%) and humanities (30.9%). Selection of the research Results and conclusions. Most of the students (95.2%) at least once in their live consumed alcoholic beverage (96.8% exact sciences, słowa kluczowe:
alkohol; studenci; ryzykowne zachowania zdrowotne |