Otyłość w okresie około- i pomenopauzalnym
1. Prawdą jest, że otyłość:
a) zwiększa ogólną śmiertelność i chorobowość;
b) zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, pęcherzyka żółciowego oraz trzustki;
c) zwiększa ryzyko wystąpienia raka endometrium i raka sutka;
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe.
2. Wskaż zdanie fałszywe:
a) w okresie menopauzy zmniejsza się ilość tkanki tłuszczowej na obwodzie, a zwiększa w obrębie jamy brzusznej;
b) w okresie menopauzy zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej na obwodzie, a zmniejsza w obrębie jamy brzusznej;
c) w okresie menopauzy zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej zarówno na obwodzie, jak i w obrębie jamy brzusznej;
d) w okresie menopauzy nie dochodzi do redystrybucji tkanki tłuszczowej.
3. Wskaż zdanie prawdziwe:
a) w okresie menopauzy następuje zmniejszenie beztłuszczowej masy ciała;
b) zawartość tkanki tłuszczowej u kobiet po okresie menopauzy jest o 20% większa w porównaniu z zawartością obserwowaną u kobiet przed tym okresem;
c) tkanka tłuszczowa zlokalizowana w obrębie brzucha wykazuje dużą wrażliwość na czynniki pobudzające lipolizę;
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe.
4. Wskaż prawidłową odpowiedź.
Do czynników mających związek z występowaniem otyłości menopauzalnej należą:
1) zaburzenia osi przysadka–tarczyca,
2) zaburzenia wydzielania podwzgórza,
3) insulinooporność,
4) zmieniona aktywność lipazy lipoproteinowej tkanki tłuszczowej,
5) zmiany w funkcjonowaniu receptorów adrenergicznych w tkance tłuszczowej,
6) niedobór hormonu wzrostu.
a) 1, 2, 3, 6;
b) 2, 3, 4, 6;
c) 3, 4, 5, 6;
d) wszystkie wymienione.
5. Wskaż zdanie prawdziwe dotyczące leptyny:
a) jest hormonem peptydowym;
b) jest wydzielana przez tkankę tłuszczową;
c) hamuje łaknienie przy nadmiarze tkanki tłuszczowej;
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe.
6. Wskaż zdanie fałszywe:
a) w okresie menopauzalnym występuje zmniejszenie stężenia leptyny;
b) estrogeny hamują wydzielanie leptyny;
c) leptyna zwiększa wydzielanie gonadoliberyny oraz folikulotropiny i lutropiny;
d) androgeny hamują wydzielanie leptyny.
7. Nieprawdą jest, że:
a) leptyna może mieć wpływ na czas rozpoczęcia pokwitania;
b) stężenie leptyny jest zwiększone przez cały okres pokwitania u dziewcząt;
c) stężenie leptyny zwiększa się zauważalnie w pobliżu okresu pokwitania;
d) wszystkie odpowiedzi są fałszywe.
8. Do czynników hamujących wydzielanie leptyny należą:
a) testosteron;
b) palenie papierosów;
c) głodzenie;
d) wszystkie wymienione.
9. Do czynników pobudzających wydzielanie leptyny należą:
a) agoniści receptorów β-adrenergicznych;
b) insulina;
c) glikokortykosteroidy;
d) odpowiedzi b) i c) są prawidłowe.
10. Substancja nazywana sygnałem sytości to:
a) cholecystokinina;
b) bombezyna;
c) peptyd uwalniający gastrynę;
d) wszystkie wymienione.
11. Czynnikiem zwiększającym łaknienie jest:
a) neuropeptyd Y;
b) neurotensyna;
c) pochodne proopiomelanokortyny;
d) hormon uwalniający kortykotropinę.
12. Wskaż prawidłową odpowiedź:
Na zespół metaboliczny składają się:
1)otyłość typu brzusznego,
2)otyłość typu gynoidalnego,
3)insulinooporność z hiperinsulinemią,
4)nadciśnienie tętnicze,
5)zmniejszone stężenie kwasu moczowego,
6)zwiększone stężenie triglicerydów.
a) 1, 3, 4, 5;
b) 2, 3, 4, 6;
c) 1, 3, 4, 6;
d) 1, 3, 4, 5, 6.
13. Zdanie prawdziwe dotyczące lipazy lipoproteinowej to:
a) jest wskaźnikiem syntezy i gromadzenia lipidów w tkance tłuszczowej;
b) u kobiet w wieku rozrodczym aktywność lipazy jest większa w tkance tłuszczowej okolicy ud w porównaniu z tkanką tłuszczową zlokalizowaną w okolicy brzucha;
c) u kobiet w okresie menopauzy aktywność lipazy jest podobna w tkance tłuszczowej okolicy ud i tkance tłuszczowej zlokalizowanej w obrębie brzucha;
d) wszystkie zdania są prawdziwe.
14. Metodą służącą do oceny ilości tłuszczu w ciele jest:
a) metoda antropometryczna;
b) bioimpedancja elektryczna;
c) metoda densytometryczna (DEXA);
d) wszystkie wymienione.
15. Hormonalna terapia zastępcza znalazła swoje miejsce w zapobieganiu rozwojowi otyłości typu brzusznego w okresie menopauzy ze względu na to, że:
a) przywraca gynoidalną dystrybucję tkanki tłuszczowej;
b) stosowany przezskórnie estradiol zmniejsza insulinooporność;
c) stosowany przezskórnie estradiol nie zmniejsza stężenia insuliny na czczo;
d) ze względu na wszystkie wymienione.
Copyright: © 2012 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.