Gluten - czy rzeczywiście szkodliwy dla skóry?
Autor: Alicja Kostecka
Data: 16.10.2019
Źródło: www.jaad.org/article/S0190-9622(19)32549-6/pdf
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Szerokie zainteresowanie dietą bezglutenową znajduje swoje uzasadnienie w obawach dotyczących rzekomego powodowania rozmaitych chorób, w tym tych dotykających skóry. O ile sama choroba trzewna ma niewątpliwie podłoże autoimmunologiczne, co predysponuje do pozostałych chorób alergicznych oraz z autoagresji, o tyle kontrowersyjny pozostaje korzystny wpływ diety bezglutenowej na kondycję skóry u osób zdrowych.
Badania opublikowane w ostatnim czasie na łamach JAAD przeczą temu poglądowi. Zespół pod kierownictwem Aarona Druckera dokonał analizy kohorty dojrzałych kobiet z : łuszczycą (85 185 osób), łuszczycowym zapaleniem stawów (85 324 pacjentek) oraz atopowym zapaleniem skóry (63 443).
Zawartość składników diety analizowano za pomocą kwestionariuszy ankietowych, wypełnianych co 4 lata, dla pacjentek z łuszczycą w latach 1991- 2015 oraz dla pacjentek z AZS w latach 1995-2013. Nasilenie objawów choroby monitorowano za pomocą samooceny pacjenta oraz następnie w badaniu dermatologicznym.
Otrzymane wyniki nie sugerują większego spożycia glutenu wśród chorych kobiet, nie zaobserwowano korelacji pomiędzy ilością spożywanego glutenu a ciężkością objawów (P>.05).
Podstawowym ograniczeniem w wiarygodności wyników badania jest fakt, że nie analizowano grupy z stricte bezglutenową dietą, a jedynie poziom spożywanych pokarmów bogatoglutenowych.
Zawartość składników diety analizowano za pomocą kwestionariuszy ankietowych, wypełnianych co 4 lata, dla pacjentek z łuszczycą w latach 1991- 2015 oraz dla pacjentek z AZS w latach 1995-2013. Nasilenie objawów choroby monitorowano za pomocą samooceny pacjenta oraz następnie w badaniu dermatologicznym.
Otrzymane wyniki nie sugerują większego spożycia glutenu wśród chorych kobiet, nie zaobserwowano korelacji pomiędzy ilością spożywanego glutenu a ciężkością objawów (P>.05).
Podstawowym ograniczeniem w wiarygodności wyników badania jest fakt, że nie analizowano grupy z stricte bezglutenową dietą, a jedynie poziom spożywanych pokarmów bogatoglutenowych.