Bakterie jelitowe przyczyną celiakii?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 03.11.2015
Źródło: Intestinal microbiota modulates gluten-induced immunopathology in humanized mice, Elena F. Verdu et al., The American Journal of Pathology, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.ajpath.2015.07.018, published online 8 October 2015, abstract.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
W zależności od składu flory bakteryjnej, może ona wpływać pozytywnie lub negatywnie na ryzyko rozwoju celiakii u osób genetycznie predysponowanych.
Czynniki genetyczne są bardzo ważne w przypadku celiakii, mimo to okazuje się, że tylko 2-3% osób z pewnymi mutacjami zwiększającymi ryzyko tej choroby, rzeczywiście na nią choruje. Z tego powodu, naukowcy ciągle szukają odpowiedniego wytłumaczenia, jakie jeszcze czynniki odpowiadają za rozwój celiakii.
W The American Journal of Pathology opublikowano właśnie pracę prowadzoną w Digestive Health Research Institute w Kanadzie, której autorzy analizowali odpowiedź immunologiczną na gluten w zależności od bakterii jelitowych bytujących u zwierząt z nietolerancją glutenu.
Naukowcy prowadzili analizy w 3 grupach zwierząt, w których dochodziło do ekspresji DQ8, która ma być odpowiedzialna za wzrost zagrożenia celiakią także u ludzi. W każdej grupie zwierząt inaczej przedstawiała się flora bakteryjna - w pierwszej były gryzonie pozbawione mikroflory jelitowej (germ-free), podczas gdy w drugiej grupie nie występowały jedynie specyficzne bakterie (SPF, specific-pathogen-free), jak proteobakterie i bakterie oportunistyczne; w ostatniej grupie myszy miały florę bakteryjną, zawierającą proteobakterie, gronkowce, paciorkowce oraz Helicobacter. Każda z grup była eksponowana na gluten. Okazało się, że myszy pozbawione bakterii miały najwięcej limfocytów śródnabłonkowych w jelitach. Co więcej, w badaniu wykazano, że u myszy pozbawionych bakterii jelitowych dochodziło do zwiększonego obumierania enterocytów oraz niszczenia kosmków jelitowych. W badaniu obserwowano także, że myszy SPF miały mniejsze uszkodzenia jelit niż myszy z 3. grupy. Dlatego też postanowiono sprawdzić, czy obecność mikroorganizmów z grupy proteobakterii (np. Eschericha coli i Helicobacter) ma wpływ na rozwój celiakii. Rzeczywiście w serii przeprowadzonych eksperymentów potwierdzono, że ich wzrost zaostrzał przebieg odpowiedzi na gluten u myszy genetycznie predysponowanych do rozwoju celiakii.
Wydaje się więc, że flora bakteryjna w zależności od jej składu, może zarówno negatywnie, jak i pozytywnie wpływać na ryzyko rozwoju celiakii.
W The American Journal of Pathology opublikowano właśnie pracę prowadzoną w Digestive Health Research Institute w Kanadzie, której autorzy analizowali odpowiedź immunologiczną na gluten w zależności od bakterii jelitowych bytujących u zwierząt z nietolerancją glutenu.
Naukowcy prowadzili analizy w 3 grupach zwierząt, w których dochodziło do ekspresji DQ8, która ma być odpowiedzialna za wzrost zagrożenia celiakią także u ludzi. W każdej grupie zwierząt inaczej przedstawiała się flora bakteryjna - w pierwszej były gryzonie pozbawione mikroflory jelitowej (germ-free), podczas gdy w drugiej grupie nie występowały jedynie specyficzne bakterie (SPF, specific-pathogen-free), jak proteobakterie i bakterie oportunistyczne; w ostatniej grupie myszy miały florę bakteryjną, zawierającą proteobakterie, gronkowce, paciorkowce oraz Helicobacter. Każda z grup była eksponowana na gluten. Okazało się, że myszy pozbawione bakterii miały najwięcej limfocytów śródnabłonkowych w jelitach. Co więcej, w badaniu wykazano, że u myszy pozbawionych bakterii jelitowych dochodziło do zwiększonego obumierania enterocytów oraz niszczenia kosmków jelitowych. W badaniu obserwowano także, że myszy SPF miały mniejsze uszkodzenia jelit niż myszy z 3. grupy. Dlatego też postanowiono sprawdzić, czy obecność mikroorganizmów z grupy proteobakterii (np. Eschericha coli i Helicobacter) ma wpływ na rozwój celiakii. Rzeczywiście w serii przeprowadzonych eksperymentów potwierdzono, że ich wzrost zaostrzał przebieg odpowiedzi na gluten u myszy genetycznie predysponowanych do rozwoju celiakii.
Wydaje się więc, że flora bakteryjna w zależności od jej składu, może zarówno negatywnie, jak i pozytywnie wpływać na ryzyko rozwoju celiakii.